Ostalo

Priopćenje Marijane Petir povodom Međunarodnog dana obitelji

Priopćenje

Priopćenje

„Obitelj je temelj svakog društva i ona je ujedno prva škola međuljudskih odnosa. U okrilju obitelji usvajamo vrijednosti i učimo se onome što je dobro te se oblikuje naš karakter, razvijaju vještine, izgrađuje samopoštovanje i osjećaj za druge. Učimo se toleranciji i uvažavanju drugih.  Učimo se kakvi ljudi trebamo biti.

Obitelj je danas u Hrvatskoj suočena s mnogim nedaćama. Mnogi su izgubili posao te ne mogu više sebi i svojoj obitelji osigurati egzistenciju,  a mnogi su zbog želje za vlastitim domom podigli kredite zbog kojih su sada u dužničkom ropstvu. Pozivam Vladu RH da promijeni zakone koji ne štite osnovno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na dom.

Mladi odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom jer ga u svojoj zemlji ne mogu naći, a zbog nesigurnosti zaposlenja sve više se odgađa zasnivanje obitelji. Pozivam Vladu RH da iskoristi novac iz Inicijative za zapošljavanje mladih i omogući mladima u Hrvatskoj da dobiju zaposlenje.

Zahtjevi prema zaposlenima uslijed ekonomske krize sve su veći pa se radno vrijeme sve više produljuje, prekovremeni rad postaje uobičajen isto kao i stres u radu, što se odražava i na stabilnost njihovih obitelji. Pozivam Vladu RH da osigura dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene te slobodnu nedjelju za sve zaposlene u trgovinama.

Mnogim obiteljima u ruralnom prostoru nedostaje prikladna komunalna, društvena i prometna infrastruktura zbog čega napuštaju svoje domove i odlaze u grad. Pozivam Vladu RH da osigura uvjete za povlačenje 332 milijuna EUR-a namijenjenih razvoju ruralnog prostora.

Pod posebnim su pritiskom obitelji djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom kojima je  potrebna veća podrška i razumijevanje, ne samo nadležnih institucija već i čitavog društva, a danas su često prepuštene same sebi. Pozivam Vladu RH da osigura jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Za svaku obitelj važna je stabilnost i zadovoljavanje temeljnih potreba njezinih članova. Svaka obitelj treba imati dom, hranu a njezini radno sposobni članovi posao.  Stoga na Međunarodni dan obitelji pozivam Vladu RH na veću brigu za obitelj u Hrvatskoj, a ta se briga mora odražavati ne samo u donesenim politikama već i u provedbi odgovarajućih mjera kako bi se olakšao i poboljšao njezin položaj.“

Ujedinjeni narodi su 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji kako bi upozorili na značaj obitelji kao temeljne jedinice društva.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version