Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Put do EU fondova

Suradnja s Poljskom

Suradnja s Poljskom

Put do EU fondova, naziv je europskog dana u Kutini u okviru Europskog tjedna Sisačko-moslavačke županije. Na dva savjetovanja predstavljene su mogućnosti financiranja za javne institucije te su predstavljene i mogućnosti financiranja za poduzetnike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisačko-moslavačka županija 10 godina organizira Europski tjedan i uočljivi su veliki pozitivni pomaci, rekla je Tatjana Puškarić, pročelnica županijsko Odjela za upravljanje EU fondovima…

– U Europskom tjednu želimo sve europske teme: od integracija do fondova približiti našim građanima. U Kutini cjelodnevno informiramo građane o fondovima, o mogućnostima i projektima koji se provode u Kutini. Tu su i materijali naše EU centra za informiranje koji je otvoren u Sisku. U proteklih 10 godina nije uvijek bilo lagodno organizirati Europski tjedan, i nisu uvijek građani rado prilazili tim štandovima i tim informacijama. To se sada sasvim promijenilo, građani su zainteresirani za EU teme jer se one odnose i na svakodnevni život građana, naši se zakoni usklađuju, i naravno sve je veći interes za fondove EU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O mogućnostima korištenja EU fondova za javne institucije i poduzetnike na dobrim primjerima iz Poljske govorio je Lukasz Guc iz poljske konzultantske agencije PHIN, koja ima predstavništvo u Zagrebu. „U gospodarstvu u Poljskoj gotovo ništa se ne bi dogodili niti bi se događalo bez potpore iz Europskih fondova. Zbog dobrog korištenja mogućnosti iz europskih fondova Poljska bilježi značajan gospodarski i društveni razvoj i rast. U Poljskoj svi se natječu za što bolje i što više korištenja novca iz EU fondova.“, rekao je Lukasz Guc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatskim poduzetnicima nedostaje hrabrosti i odvažnosti za poslovne pothvate. Nije jednostavno ni lako pripremiti i voditi projekt do konačne realizacije. Ali, ako se projekt pripremi i vodi kvalitetno šanse za uspjeh su velike. Trud i ozbiljan rade se gotovo uvijek isplati i nagradi. U pripremi i provođenju projekata može im pomoći i naša agencija s obzirom na dobra iskustva iz Poljske. Zato i jesmo u Hrvatskoj da svoja iskustva i znanja podijelimo sa onim kojima nam se obrate i zatraže suradnju. Naravno, da ćemo pomoći i surađivati sa hrvatskim poduzetnicima i gospodarstvenicima u privlačenju i korištenju sredstava EU fondova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić izrazio je zadovoljstvo što je i u Kutini nakon deset godina u okviru Europskog tjedna SMŽ organiziran i europskih dan u Kutini.

– Nažalost u 10 godina predpristupnog razdoblja Grad Kutina nije iskoristio priliku da izgradi svoje kapacitete. Evo, sada već godinu i pol gradimo te kapacitete, odnsono obrazujemo ljude za korištenje sredstava iz EU fondova i 2,6 mil. kn u godinu dana je izuzetno dobar rezultat za RA Mrav i Grad Kutinu.

Na kraju savjetovanja i na kraju europskog dana u Kutini zaključeno je kako Kutina ima čitav niz projekata koje može kandidirati za korištenje sredstava iz EU fondova. U tome će biti korištena iskustva i suradnja sa partnerima iz Poljske.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.