Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Znate li koliko je kave previše?

Nova europska preporuka o sigurnosti kofeina poručuje da nije opasno piti i pet espressa na dan

Nova europska preporuka o sigurnosti kofeina poručuje da nije opasno piti i pet espressa na dan

Kava je omiljeni napitak velikog broja ljudi, no uvijek se naglašava da je treba piti umjereno, što je dosta neodređena definicija. Zato je europska agencija za sigurnost hrane EFSA provela istraživanje na traženje nekih zemalja koje su izrazile zabrinutost u vezi s djelovanjem kofeina na srce i središnji živčani sustav, te s potencijalnim utjecajem na fetus.

U objavljenom izvještaju  kaže se da konzumiranje do 400 miligrama kofeina na dan “ne predstavlja sigurnosni rizik za odraslu osobu koja nije trudna”, a trudne žene morale bi stati na 200 mg radi zaštite nerođena djeteta.
Ta je granica prilično visoka, jer se u studiji kaže kako prosječan Europljanin u dobi od 18 do 65 godina na dan unese od 37 do 319 miligrama kofeina.

 

kava-600x340

 

Jedan espresso sadrži oko 80 miligrama, kao i standardna limenka energetskog napitka. Šalica crnog čaja sadrži oko 50, a limenka cole 40 miligrama kofeina.
I američka agencija za hranu FDA odredila je 400 miligrama kofeina na dan kao količinu koja se ne povezuje s negativnim učincima.

Naravno, treba pritom obratiti pažnju kakvu kavu pijemo, jer kava s raznim dodacima može skupiti i 400 kalorija, pa je onda pet takvih kava ujedno i sve što biste smjeli konzumirati tijekom dana.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.