Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

12. Konferencija europskih sela roda

Pratit ćemo rode na putu za Afriku

Pratit ćemo rode na putu za Afriku

Od 25. do 27. lipnja Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s Gradom Siskom, Turističkom zajednicom Grada Siska, Mjesnim odborom Čigoč i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije organizira 12. konferenciju Europskih sela roda, koja će okupiti gotovo 50 sudionika iz 14 zemalja. Prvi dan konferencije bit će radni i održat će se u Krapju, drugi dan partneri mreže potpisat će u Sisku Sporazum o suradnji, a treći dan će se u Čigoču prigodnim programom proslaviti dan sela.O detaljima je bilo riječi na tiskovnoj konferenciji u utorak, 23. lipnja održanoj u Sisku, a na kojoj su o programu uz pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Gorana Grgurača  govorili ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković , te njegovi suradnici Valerija Hima i Eduard Bogović.
Kako je naglasio Ivor Stanivuković, Lonjsko polje je zaštićeno područje, no to ne znači da se treba izolirati, nego ga treba održivo koristiti, bolje se povezati s lokalnim stanovništvom, osigurati više smještajnih kapaciteta i ugostiteljsku ponudu te poraditi na boljem marketinškom pristupu.
Kada je Čigoč proglašen prvim Europskim selom roda u njemu je bilo čak 54 aktivnih gnijezda roda na krovovima kuća i električnim stupovima. Danas na cijelom području Lonjskog polja ima od 110 do 130 parova, a u Čigoču 30 parova roda. Populacija je relativno stabilna, no ovogodišnja hladna svibanjska kiša ostavila je 12 gnijezda bez mladih. No, u Lonjskom polju vjeruju kako će bez problema pronaći jednu dovoljnu snažnu mladu rodu, kojoj će u subotu ugraditi transmiter, koja će odletjeti u Afriku i vratiti se u Čigoč, a njezin će se selidbeni put moći pratiti i na web stranici parka prirode Lonjsko polje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.