Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

16. lipnja 1903. Henry Ford je osnovao Ford Motor Company

Ford je proizvodnju započeo Modelom A, pokretanim motorom s 8 konjskih snaga

Ford je proizvodnju započeo Modelom A, pokretanim motorom s 8 konjskih snaga

Američki automobilistički koncern Ford Motor Company, koji se razgovorno najčešće naziva Ford, 1903. godine osnovao je Henry Ford u Detroitu u saveznoj državi Michigan.

Ford je proizvodnju započeo Modelom A, pokretanim motorom s 8 konjskih snaga. Tvrtka je uvela veliki preokret u masovnu proizvodnju automobila koristeći ideje Elija Whitneyja o proizvodnoj traci i zamjenskim dijelovima, što je omogućilo veću pouzdanost i jeftinije sklapanje automobila. U ranim godinama tvrtka je proizvodila male količine automobila u tvornici koja se nalazila u Detroitu, a dvoje ili troje ljudi radilo je na automobilima ugrađujući dijelove naručene od drugih proizvođača.

1908. pojavio se poznati Model T, a 1913. razvijena je tehnika potrebna za pokretnu proizvodnu traku, te je Ford proizvodio 50% svih automobila u SAD-u, a do 1918. polovica svih automobila u državi bili su Modeli T. Do pojave Forda, automobili su većinom bili zanatski ili maloserijski proizvod, te je njihova cijena bila izvan dosega mnogih. Fordov koncern je danas treći najveći svjetski proizvođač automobila, nakon General Motorsa i Toyote, a do krize u branši je upošljavao oko 350.000 radnika.

Koncern je dioničko društvo od 1955., a trenutačno ima sjedište u Dearbornu u saveznoj državi Michigan. 18. studenog 2003. tamo je proizvedeno ukupno 300 milijunto Fordovo vozilo i to tamnocrveni Ford Mustang u kabrioletskoj inačici. Osim marke Ford, koncernu pripadaju i Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercury i Volvo kao i 33.4-postotni udio Mazde.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.