Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

19. lipnja 1978. mačak Garfield se prvi put pojavio u stripu

Debeo, lijen i sebičan. Obično se dosađuje, a kada ne jede, spava ili radi spačke.

Debeo, lijen i sebičan. Obično se dosađuje, a kada ne jede, spava ili radi spačke.

Debeo, lijen i sebičan. Obično se dosađuje, a kada ne jede, spava ili radi spačke. Jako voli svog plišanog medvjedića Pucka. Mrzi ponedjeljke zbog njegove neprestane loše sreće na taj dan.

Ima curu Arlene koju nikada ne uspijeva impresionirati. Mrzi pauke, iako zna pričati s njima. Priča i s mačkama, miševima, štakorima, psima, ljudima, drvećem, vjevericama, ribama, biljkama, hranom (najčešće iz hladnjaka), mravima, pticama i klupkom vune. Omiljeno jelo su mu lazanje.

Rođen je u kuhinji Mama Leoninog talijanskog restorana, a živi s vlasnikom Jonom i psom Odiem u gradu Muncie, u državi Indiani. Naravno, radi se o kreaciji crtača Jima Davisa, mačku Garfieldu koji od 1978. izlazi u stripu.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda Garfieldove pustolovine su najčitaniji strip na svijetu. Stripovi o Garfieldu gotovo uvijek imaju tri slike, s iznimkom nedjeljnih. Već godinama izlaze u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Nedjeljni stripovi su u početku imali šest ili osam slika, a jedna od njih bila bi uvećana i bez okvira. Kasnije se to promijenilo i sve su slike dobile okvir, a nedjeljni strip postao ograničen na šest slika.

Garfield je u Hrvatskoj od 1998. izlazio u magazinu u izdanju Bookglobea iz Zagreba sve do posebnog ljetnog izdanja nakon broja 40. Tada su novi brojevi prestali izlaziti, a stari se počeli ponovno prodavati od prvog. Garfield je također bio u ‘Garfieldovom zabavniku’, ali je i on prestao izlaziti nakon pet brojeva. Roman u nastavcima ‘Garfield i Superljubimci’, imao je samo jedan broj, a o zločestom mačku postoje i knjige (stari stripovi u svescima), kojih je do sada izdano preko 20.

Mlađoj populaciji najpoznatiji je kao lik iz crtanih filmova, ali usprkos guštu gledanja animiranih Odijevih padova i ‘nestanaka’ lazanja, Garfield je bio i ostao strip junak i vjerojatno jedini mačak koji nikada neće potrošiti svih devet života.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.