Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

„20 godina privremenog smještaja“ – Izložba fotografija povodom Svjetskog dana izbjeglica!

UNHCR: rekordnih 60 milijuna izbjeglica u svijetu!

UNHCR: rekordnih 60 milijuna izbjeglica u svijetu!

U prostorijama Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ u Sisku je povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica otvorena izložba fotografija „20 godina privremenog smještaja“. Na izložbi koju je, u suradnji s UNHCR-om, organizirala nevladina humanitarna organizacija, PGP- Projekt građanskih prava Sisak, prikazane su fotografije Prognaničkog naselja Mala Gorica te korisnika naselja.

Trendovi u zadnje dvije godine su zabrinjavajući, rekao je Terence Pike, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj. S 52 milijuna koliko je bilo prisilno raseljenih prošle, 2014. godine, broj se ove godine popeo na 60 milijuna ljudi. Posebno aktualan je problem izbjeglica koji preko obala Mediterana nastoje doći u zemlje Europske unije:

 

 

Pike je izrazio zadovoljstvo informacijom dobivenom na jučer održanom sastanku s ministrom Rankom Ostojićem koji mu je rekao kako Hrvatska neće čekati finalnu odluku Europske unije oko kvota koje će pojedina zemlja morati ispuniti, već će Hrvatska već sada započeti s pripremama za prihvat i smještaj tih izbjeglica.

Udruga Projekt građanskih prava Sisak koja djeluje putem nekoliko ureda širom Sisačko-moslavačke županije bavi se pružanjem besplatne pravne pomoći svim građanima Sisačko-moslavačke županije, pogotovo onim socijalno ugroženim. Korisnici prognaničkog naselja Mala Gorica ipak su ljudi s posebnijim potrebama. Milana Kreća, predsjednica Udruge:

 

 

Suradnja s državnim institucijama je i više nego zadovoljavajuća, rekla je Kreća:

 

 

Proces zatvaranja prognaničkih naselja odvija se u organizaciji Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u čijoj je nadležnosti i vođenje takvih naselja. Sam postupak zatvaranja treba biti učinjen tako da korisnici naselja dobiju trajna i održiva rješenja kroz oblike stambenog zbrinjavanja i integracije u hrvatsko društvo, rekao je Pike te najavio kada bi Mala Gorica trebala biti zatvorena:

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.