Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

3. lipnja 1986. rođen je Rafael Nadal

Uz Andre Agassija jedini igrač koji je uspio osvojiti “zlatni grand slam”

Uz Andre Agassija jedini igrač koji je uspio osvojiti “zlatni grand slam”
Rafael Nadal rođen je u Manacoru, Mallorci u obitelji oca velikog poduzetnika koji uz restoran može pridodati poznatu tvrtku za stakla i prozore, Vidres Mallorca te osiguravajuće društvo, te majke domaćice Ane Marie Parere.

Njegov ujak Miguel Angel Nadal poznati je umirovljeni profesionalni nogometaš, koji je igrao za RCD Mallorca, FC Barcelona te naravno za španjolsku reprezentaciju. Sam Rafael otkrio je svoj talent za tenis pomoću drugog ujaka koji je prepoznao talent, inače Toni Nadal bivši profesionalni tenisač, upoznao ga je s tenisom kad je imao samo tri godine.

Od samo osam godina, osvojio je 12 regionalnih prvenstava i to u vrijeme kad je puno obećavao kao nogometaš. Tada je Toni pojačao treninge i poticao Rafela da igra lijevom rukom. Tako kad je napunio 12 godina, osvojio je španjolski i europski naslov u svojoj dobnoj skupini. Sa 14 godina dobio je poziv da se preseli iz Mallorce u Barcelonu, što se nikako nije svidjelo njegovom ocu i treneru koji su se bojali da će zanemaritri svoje školovanje, a uostalom vjerovali su da u vrhunskog tenisača može izrasti i trenirajući kod kuće. Tako je i bilo, stoga je njegove troškove pokrivao uglavnom otac, a ne Federacija.

Sa svega 17 godina pobijedio je Rogera Federera kad je postao namlađi čovjek koji je došao do trećeg kola u Wimbledonu još od vremena Borisa Beckera. Prvi Grand Slam osvojio je 2005. u Roland Garossu te ponovno 2006., 2007., 2008., 2010. i 2011. Od travnja 2005. napravio je rekord od 81 dobivenih mečeva na zemlji, zbog čega je prozvan “Kraljem zemlje” zbog čega ga mnogi stručnjaci smatraju najboljim zemljanim tenisačem svih vremena.

Što se tiče ostalih Grand Slamova, Wimbledon je osvajao 2008. i 2010, Australian Open osvojio je 2009. pobijedivši Rogera Federera ,a na US Openu dvaput je igrao polufinale, 2008. i 2009. te ga konačno osvojio 2010. kada je na cijelom turniru izgubio samo jedan set. U svojoj dosadašnjoj karijeri osvojio je 46 turnirskih naslova, a 10 Grand slam titula čini ga 4. najuspješnijim tenisačem svih vremena. Ispred njega u ovom veličanstvenom društvu su Roger Federer, Pete Sampras i Bjorn Borg.

Uz Andre Agassija jedini je igrač koji je uspio osvojiti tzv. “zlatni grand slam”, što znači titulu na sva četri turnira i zlatnu olimpijsku medalju.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.