Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Čigoč: Dan europskog sela roda

Priroda nije ništa drugo nego zagonetna pjesma.
Slobodno vrijeme postoji zato da čovjek opet pusti korijen u prirodu… Čovjeku je potrebno da opet dođe u vezu sa svijetom prirodnih ruda, biljaka i životinja. No tu vezu ne uspostavljamo jednostavno tako da odemo na more, u brda, u šumu ili na polje; čovjek se mora otvoriti prema tim stvarnostima i potpuno svjesno doživjeti sve ono što njegova osjetila primaju.

Priroda nije ništa drugo nego zagonetna pjesma. Slobodno vrijeme postoji zato da čovjek opet pusti korijen u prirodu… Čovjeku je potrebno da opet dođe u vezu sa svijetom prirodnih ruda, biljaka i životinja. No tu vezu ne uspostavljamo jednostavno tako da odemo na more, u brda, u šumu ili na polje; čovjek se mora otvoriti prema tim stvarnostima i potpuno svjesno doživjeti sve ono što njegova osjetila primaju.

Proslavom Dana sela Čigoča- Europskog sela roda u subotu, 27.lipnja završena je i  12. Međunarodna konferencija  Mreže europskih sela roda . Od 25.-27.lipnjaas  Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s Gradom Siskom, Turističkom zajednicom Grada Siska, Mjesnim odborom Čigoč i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije bila je domaćin je  12. konferenciju Europskih sela roda, koja je okupila  gotovo 50 sudionika iz 14 zemalja. Prvi dan konferencije bio je radni , održao se u Krapju,a drugi dan je potpisan Sporazum o suradnji između četrnaest gradova na čijem se području nalaze europska sela roda. Sporazum su potpisali predstavnici  grdaova iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Rumunjske, Slovenije, Poljske, Austrije, Bugarske, Švicarske, Turske, Makedonije, Slovačke i Srbije.

rode 3

Podsjetimo, Euronatur (Europska zaklada za zaštitu prirode) je 1994. godine proglasila Čigoč prvim Europskim selom roda.

rode

Kada je Čigoč proglašen prvim Europskim selom roda u njemu je bilo čak 54 aktivnih gnijezda roda na krovovima kuća i električnim stupovima. Danas na cijelom području Lonjskog polja ima od 110 do 130 parova, a u Čigoču 30 parova roda. Populacija je relativno stabilna, no ovogodišnja hladna svibanjska kiša ostavila je 12 gnijezda bez mladih.

bud2bud 1

U kulturno-umjetničkom programu kojeg je organizirala Zajednica kulturno umjetničkih udruga grada Siska sudjelovali su FA Ivan Goran Kovačić, KUD Posavina Budaševo, KUD Hrvatsko srce Kratečko, KUD Hrvatsko srce – Odra,Žabno, Sisak, HKUD “Radost” Sela i KUD “Sava” Crnac.

bud

Stefan Ferger iz Europske zaklade za zaštitu prirode pohvalio je ovogodišnju organizaciju 12. Međunarodne konferencije. Predsjednik MO Čigoć Marko Sever “prijelaznog” žabca Viktora uručio je gradonačelnici mađarskog grada  Nabajama koji će sljedeće godine biti domaćin  13. Međunarodne konferencije Mreže europskih sela roda.

U završnom programu brojne posjetitelje pozdravili su predsjednik MO Čigoć Marko Sever, ravnatelj JU Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković, predstavnik Euronatura Stefan Ferger i Zrinka Hafizović, ispred grada Siska.

Za bogatu gastronomsku ponudu i ove su se godine potrudili u Tradiciji Čigoć.

rode 4

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.