Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Dan grada Siska i blagdan sv.Kvirina

Svim Siščankama i Siščanima čestitamo Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Kvirina

Svim Siščankama i Siščanima čestitamo Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Kvirina

SEGESTICA – utvrđeni keltski grad
SISCIA – rimski grad
SISSEK – srednjovjekovno hrvatsko naselje
SZISZEK – najveća hrvatska riječna luka
SISAK – grad hrvatskih pobjeda
sv.kvirin

Sisački biskup Kvirin

Sisak je veoma staro naselje. Kelti su ga zvali Siscia, a Iliri Segestika. Godine 35. došao je pod rimsku vlast te na tom području postao središtem trgovine i obrta. To je pridonijelo širenju kršćanstva, a Sisak je postao biskupskim središtem.

Sveti Kvirin rodio se u trećem stoljeću i nije nam poznato mjesto njegova rođenja. Sveti Jeronim ga prvi spominje kao biskupa Siscie (Siska). Također je zapisao da je biskup Kvirin za vladavine cara Diokleciana pretrpio mučeništvo. Kvirinovo ime spominje se i u Rimskom martirologiju.

Iz njegova životopisa, djelomice legendarnog, poznato je da je upravitelj grada Siska, Maksim, dao uhititi biskupa Kvirina koji je bježao pred progoniteljima kršćana. Kad ga je Maksim upitao zašto je htio pobjeći, biskup mu je odgovorio da je to učinio po zapovijedi svojega Gospodina koji je rekao: „ Ako vas budu progonili u jednom gradu, bježite u drugi.“ Upravitelj je zahtijevao od biskupa da ostavi kršćansku vjeru te štuje rimske bogove i njima u čast stavi tamjan na oltar. Budući da je Kvirin ustrajao u svojoj vjeri, Maksim ga je dao izbičevati i baciti u tamnicu. Legenda govori da se Kvirin u tamnici molio za druge utamničenike da bi se obratili na kršćanstvo. Oko ponoći zasjala je velika svjetlost oko biskupa. To je milosno potreslo i čuvara zatvora. Kvirin ga je poučio u vjeri i pokrstio. Nakon smrtne osude, biskupu su svezali mlinski kamen oko vrata i bacili ga u rijeku Savu. Bilo je to oko 305. godine. Kršćani su pronašli njegovo tijelo i dostojno ga ukopali. U ono doba vjernici su se gotovo otimali za relikvije svetih, osobito slavnih mučenika. Tako su i njegove relikvije nosili iz jednoga grada u drugi. U petom ili šestom stoljeću prenesene su u Rim, u katakombe uz crkvu sv. Sebastijana, a 1140. prenesene su u crkvu Majke Božje preko Tibera gdje se nalaze i danas.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.