Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Danas se održava manifestacija “Bojevi za Sisak A.D. 1593.”!

Manifestacija završava kasnovečernjim vatrometom.

Manifestacija završava kasnovečernjim vatrometom.

Otvaranjem utvrde Stari grad Sisak i vojnih tabora za posjetitelje u 10 sati ujutro  započela je manifestacija „Bojevi za Sisak A.D. 1593.“ Manifestacija, čiji će se program odvijati tijekom cijelog današnjeg dana, organizirana je u suradnji Gradskog muzeja Sisak i Turističke zajednice grada Siska.

Bojevi za Sisak A.D. 1593. zamišljena je kao turističko-povijesna i edukativna manifestacija koja bi trebala uprizoriti bitku i događanja iz 1593. kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Ravnatelj Gradskog muzeja, Vlatko Čakširan:

 

 

Kao spektakl živih slika iz povijesti, manifestacija će pružiti vjerni prikaz odvijanja  viteških borbi i ratovanja, mačevanja, sreličarstva, vojnih tabora, naoružanja te drugih elemenata srednjovjekovnog i ranog novovjekovnog života, poput kuhinje, zanata i slično.

Jedna od udruga koja sudjeluje u uprizorenju bitke je i udruga Red srebrnog zmaja iz Zagreba. S udrugom će nas upoznati njen predsjednik, Rene Putsche:

 

 

Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba. Tako će i 52 člana udruge Reda srebrnog zmaja u današnjoj bitki nositi replike oklopa i kostima iz 15 stoljeća:

 

 

Program manifestacije završit će Noćnim programom kada će, uz plesnu skupinu Grofice Konjske iz Konjščine i trbušne plesačice nastupiti i posebni gosti – članovi kulturno-umjetničkog društva Moreška iz Korčule koji će izvesti svoj prepoznatljivi ples morešku.

 

P1060889P1060874P1060871P1060869P1060903P1060900P1060895P1060907

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.