Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preporučujemo vam 4 iznimna naslova

Protokol jednog rastanka, Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Ruska zima, Farma

Protokol jednog rastanka, Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Ruska zima, Farma

Za slušatelje i čitatelje Radija i Portala Quirinus književne ćemo preporuke započeti odabirom najnovijeg intimističkog zapisa Irene Vrkljan. Naklada Ljevak je u ožujku ove godine izašla s novom knjigom fragmentarnih zapisa Irene Vrkljan: Protokol jednog rastanka.

“To je zapravo roman o ljubavi u kojoj dvoje postaju jedno. Irena se kroz fragmentarne zapise o suprugovoj smrti, nakon njegove smrti, suočava sa samoćom, fizičkim nestankom i nikad prekinutom povezanosti..par se od svog prvog susreta u jesen 1966. nikad nije odvajao..vjenčali su se nakon dvadeset dana poznanstva i do lani bili skupa..nikad nisu putovali jedno bez drugog…radili su pišući jedno pored drugog. Benno Meyer-Wehlacka također je bio pisac”, kratko nas je u temu uvela Ljiljana Šorgić, knjižničarka Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac”.

Podsjećamo; Irena Vrkljan, hrvatska spisateljica (donedavno sa berlinskom adresom) svoj je uspješan književni i umjetnički put započela u okviru generacije  Krugovaša. Ukoliko Vas uhvati želja za “ženskim pismom”, intimnom prozom, knjižnica posjeduje sva njezina djela.

Nešto drugačiji, ali i dalje vrijedan preporuke, je novi roman Haruki Murakamija (suvremena japanska književnost/izdanje Vuković&Runjić): Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća.

“Roman govori o petero nerazdvojnih srednjoškolskih prijatelja. Dvije djevojke i dva mladića u svojim prezimenima nose naziv za određenu boju. Svakoga od njih boja kojom se zove oblikuje na određeni način. Ime petog prijatelja- Tsukurua Tazakija- ne znači boju, što je razlog zbog kojeg se on osjeća izdvojenim, bezličnim. Međutim, upravo bezbojnost njegove esencije skupinu čini potpunom. Jednoga dana, bez objašnjenja, skupina odbacuje bezbojnog prijatelja, što ovog duboko potresa i mijenja do fizičke neprepoznatljivosti. Šesnaest godina kasnije Tsukuru odlazi na put u stvarne i imaginarne krajeve kako bi otkrio razloge zbog kojih je izopćen te našao odgovore na pitanja o ljubavi, prijateljstvu i vlastitom identitetu…Svakako pročitajte!”, poručuje Šorgić.

Daphne Kalotay (1970.) američka je spisateljica. Diplomirala je psihologiju te završila tečaj kreativnog pisanja na sveučilištu u Bostonu kod Saula Bellowa. Roman Ruska zima u hrvatskom izdanju objavljuje nakladnička kuća Znanje.

Šorgić o knjizi kaže: “Priča je to o obitelji,sjećanjima i samoći, koja kroz podsjećanja na jednu veliku ljubav oslikava suvremeni Boston i sovjetsku Rusiju. Ovo je svakako preporuka za sve ljubitelje lijepih ljubavnih i obiteljskih romana”.

I na kraju, izniman psihološki triler iz pera britanskog autora Toma Roba Smitha: Farma. Da podsjetimo, Tom Rob Smith debitirao je na književnoj sceni bestselerom Dijete 44. Na pisanje ovog romana ispirirala ga je vlastita obiteljska priča. Čitajući Farmu uvidjet ćete kako se na inovativan načinpisac poigrava žanrovskim konvencijama skandinavskog trilera.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.