Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju

Cilj projekta je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju

Cilj projekta je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju

U Maloj kući u Petrinji, prostoru Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije danas je održan okrugli stol i potpisan sporazum „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“.

Uvodnu prezentaciju projekta održala je Martina Jurišić , predstavnica Hrvatskog  saveza udruga cerebralne i dječje paralize i voditeljica projekta „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize je nositelj projekta.Partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Centar za rehabilitaciju Zagreb – Podružnica Sloboština, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar i Udruga invalida Križevci.

„Glavni cilj projekta“,rekla je Martina Jurišić,“ je deinstitucionalizacija socijalnih usluga, odnosno prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, razvojem socijalnih usluga u tri županije“.

Specifični ciljevi projekta su osiguravanje dostupnosti patronaže, psihosocijalnog osnaživanja obitelji i djece s teškoćama u razvoju, te osnivanje dnevnih centara s ciljem pružanja odmora od skrbi kroz okupacijsku terapiju kao novih i integrativnih socijalnih usluga u zajednici.

Nadalje, jedan od ciljeva je i zapošljavanje stručnjaka u tri županije u formi multidisciplinarnih timova.

Kao treći cilj, Jurišić navodi uspostavljanje mehanizma koordinacije i suradnje između relevantnih aktera za rješavanje problema s kojima se suočavaju obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Sporazum i protokol o provođenju ovog projekta u našoj županiji, danas su u Petrinji potpisali predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Samira Spoja, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Samira Spoja i voditeljica stručne službe u Udruzi Aleksandra Milković, upoznale su predstavnike županijske i gradskih vlasti i s činjenicom da im još uvijek u njihovu radu nedostaje nužno potrebni logoped.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Marin Piletić pohvalio je ovaj projekt, a članovima Udruge zahvalio na ustrajnosti, požrtvovnosti i odricanju.

“To jesu vaša djeca , ali su i naša.Ta djeca traže našu pomoć i ovdje smo da im tu pomoć pružimo.Drago mi je da su se na ovom projektu ujedinili Županija, Grad Sisak i Grad Petrinja zajedno sa svim vašim partnerima.U ime sisačko-moslavačkog župana i moje osobno ime kao zamjenika župana za društvene djelatnosti izražavam punu spremnost da nastavimo dalje financirati vaše programe i pojačano ako treba.Stojimo vam na raspolaganju i želimo da nastavite i dalje sa svojim projektima“, rekao je Piletić.

Dodao je kako ovo nije jedini projekt ovog tipa koji Županija sufinancira te podsjetio kako je potpisan sporazum i s SOS Dječjim selom Lekenik kojemu će Županija pomoći u finaciranju logopeda.

„Spremni smo i vama pomoći i stojimo vam na raspolaganju za vaše potrebe“, rekao je zamjenik župana.

Gradonačelnica Grada Siska koji podupire i projekt Male kuće „Soba čuda“, projekt sobe za senzornu integraciju i terapiju najavila je spremnost Grada Siska da Udruzi financira logopeda. „Vi ga samo nađite, mi ćemo ga financirari“, obećala je Kristina Ikić Baniček koja je predložila da se s tim krene kada „Soba čuda“ otvori svoja vrata prvim korisnicima.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović  ocijenio je ovaj projekt  korisnim i humanim.Prisjetio se kako je prije 12 godina dok je bio zamjenik gradonačelnika, kada se u Petrinji pokretala Mala kuća, bilo potrebno rušiti ne samo arhitektonske barijere, nego i one u glavama ljudi.

Dumbović je predložio i da se s angažiranjem logopeda ne čeka do uređenja i otvaranja „Sobe čuda“, nego da troškove solidarno podijele Županija, Grad Sisak, Grad Petrinja i same obitelji te da se on angažira odmah.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.