Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Predavanje i prezentacija “Sjaj češkog stakla”

Predavanje je održano u sklopu Dana češke kulture.

Predavanje je održano u sklopu Dana češke kulture.

U prostorijama Češke besede Sisak u petak, 5. lipnja, održano je predavanje i prezentacija „Sjaj češkog stakla“ profesorice Sandre Kandučar Trojan, više kustosice  Muzeja za umjetnost i obrt. Predavanje koje je gošća iz Zagreba održala samo je jedno u nizu događanja kojima će se obilježiti Dani češke kulture, peti po redu, a čiji je program podijeljen na dva dijela. Predsjednica Češke besede, Jiřínka Vidović:

 

 

Izložba koja je pratila prezentaciju sastojala se od eksponata iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt te iz obiteljskih zbirki koje se prenose iz generacije u generaciju, a čiji su ih članovi za ovu prigodu ustupili organizatorima.

Češko staklo je, kako smo mogli čuti na predavanju, svojevrstan brend Češke. Njegova je ljepota privlačila bezimene majstore kako bi ga sačuvali i oblikovali. Duga i snažna tradicija češkog obrtništva u spoju s umjetnošću rezultirala je dijelima čija je estetika nerijetko nadmašivala onu venecijanskog, murano stakla. Na tu se dimenziju osvrće i Kandučar Trojan:

 

 

Tradicija staklarstva u Češkoj seže u srednji vijek, u 12. i 13. stoljeće,a svoj vrhunac doživljava u 18. i 19. stoljeću. Tom statusu, osim vještine majstora staklara, pridonijela je i vještina prodaje- širenja biznisa. Umjetničke, ekonomske i političke potencijale industrije  staklarstva uvidjeli su i Habsburgovci koji su, u nametanju s tada moćnom Venecijom, nastojali maksimalno iskoristiti sve komparativne prednosti kako bi ojačali svoje Carstvo. Radilo se o ciljanoj politici:

 

 

Češka je, u odnosu prema svom najvećem suparniku u proizvodnji stakla- Veneciji, imala neusporedivo značajnije prirodne resurse. No razlika između češkog i venecijanskog stakla ne može se svesti samo na bogatstvo izvora poput kamena, pijeska i šuma:

 

 

Češko staklarstvo u Hrvatskoj također ima svoju povijest. Kada su prvi češki doseljenici počeli dolaziti u Hrvatsku, dolazili su u staklarskim kolonijama. Posebno privlačno područje na kojem su se ti doseljenici zaustavljali bio je Gorski kotar. Zbog svog šumovitog krajolika, sličnom češkom, Gorski kotar je postao središte staklarstva u Hrvatskoj. Tako je primjerice Stara Sušica kraj Ravne gore u Gorskom kotaru prošle godine obilježila 250. godišnjicu naseljavanja prvih Čeha. Kako su te staklane, funkcionirale u siromašnoj zemlji kakva je onda bila Hrvatska:

 

 

Češka je i danas, u suvremenom dobu, uspjela očuvati svoje prednosti- tradiciju majstorskog, preciznog ručnog rada- ono čime joj konkurenti s Dalekog Istoka ne mogu parirati:

 

 

P1060449P1060450P1060448P1060439P1060441P1060444

P1060442P1060440P1060435P1060436

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.