Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Revizija provedbe “Mliječnog paketa”

Petir: Troškovi proizvodnje često premašuju cijene poljoprivrednih proizvoda

Petir: Troškovi proizvodnje često premašuju cijene poljoprivrednih proizvoda

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta na svojoj je sjednici održanoj u lipnju u Strasbourgu podržao Izvješće o budućnosti sektora mlijeka i mliječnih proizvoda EU-a – reviziju provedbe „mliječnog paketa“ zastupnika Jamesa Nicholsona. Takozvani „mliječni paket” 3, objavljen u ožujku 2012. godine, u potpunosti je na snazi od 3. listopada 2012. godine i primjenjuje se do 30. lipnja 2020. godine. Izvješćem se željela skrenuti pozornost na stanje u europskom sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda na poteškoće i izazove s kojima se sektor susreće nakon ovogodišnjeg isteka režima kvota.

Prema Izvješću Europske komisije upućenom Europskom parlamentu i Vijeću 13. lipnja 2014. godine tadašnji izgledi za svjetska tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda i dalje su bili uglavnom pozitivni. Međutim, još uvijek postoje sumnje u sposobnost regulatornog okvira EU-a za rješavanje slučajeva velike tržišne nestabilnosti ili kriznih situacija nakon isteka režima kvota za mlijeko, posebno u smislu osiguravanja uravnoteženog razvoja proizvodnje mlijeka diljem Europske unije te izbjegavanja velike koncentracije u najproduktivnijim područjima.

epp

Članovi Odbora zajedno sa izvjestiteljem podnijeli su 482 amandmana tražeći da se današnje poteškoće u tom sektoru posebno istaknu. Zastupnici su posebno ukazivali na probleme s kojima se susreću mali i srednji proizvođači mlijeka kao i na razlike između razvijenih i manje razvijenih država članica.

„Ponekad se čini da Europska komisija svijet gleda ružičastim naočalama“, rekla je Petir te dodala kako je situacija za male proizvođače mlijeka, a pogotovo u Hrvatskoj, daleko od ružičaste. Naime, Marijana Petir je podnijela nekoliko amandmana kojima je tražila da se u Izvješću posebno naglasi kako troškovi proizvodnje često premašuju cijene poljoprivrednih proizvoda prodavanih izravno s poljoprivrednih gospodarstava. Zbog  pomanjkanje odgovarajućih mjera za sprječavanje krize, Petir je zatražila od  Komisije uvođenje kriznog programa kako bi se spriječio nadređeni položaj velikih prehrambenih korporacija nad proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda. Također je tražila da cijene mlijeka budu u korelaciji s troškovima proizvodnje jer je trošak proizvodnje danas isključivi teret proizvođača. „Drago mi je i zadovoljna sam što su kolege iz drugih političkih grupa i drugih država članica prepoznali probleme malih proizvođača mlijeka koje sam u svojim amandmanima iznijela, te su podržali njihovo usvajanje,“ zaključila je Petir.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.