Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Smjene obilježile 11. sjednicu Županijske skupštine

Četiri polusatne stanke i smjene predsjednika i potpredsjednika obilježile su prvi dio današnje 11. sjednice Županijske skupštine

Četiri polusatne stanke i smjene predsjednika i potpredsjednika obilježile su prvi dio današnje 11. sjednice Županijske skupštine

Današnju, 11. Sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije obilježila je smjena predsjednika i dvoje potpredsjednika Županijske skupštine.

Iako ove točke nisu bile dio najavljenog dnevnog reda i očito su mnoge iznenadile, u kojem će smjeru sjednica ići, moglo se naslutiti još prije izglasavanja dnevnog reda.

Naime, odmah po utvrđivanju kvoruma i prihvaćanja zapisnika s prošle sjednice, u ime Kluba vijećnika HDZ-a, Mijo Šepak zatražio je polusatnu stanku.Nakon stanke izvijestio je kako jedna trećina vijećnika predlaže da se dnevni red dopuni sa šest točaka koje se odnose na smjenu dosadašnjeg predsjednika i dvoje potpredsjednika Skupštine te izbor novih.

Odmah potom polusatnu stanku zatražio  je i Klub vijećnika HSP-a.Dnevni red dopunjen i županovim prijedlozima o izmjeni koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Sisačko-moslavačke županije i prijedlogom izmjene odluke o plaći župana i zamjenika župana, usvojen je potom  s 22 glasa za, 18 protiv i 3 suzdržana.Već kod glasovanja za dnevni red vidjelo se da su dva vijećnika : DSU-ov Tičarić i HDRS-ov Đaković, koji su se inače priklanjali skupštinskoj većini ovaj put promijenili stranu.

Sjednica je nastavljena aktualnim satom tijekom kojeg je od 12 prijavljenih vijećnika svoja pitanja postavilo njih osam.

A nakon Aktualnog sata – još dvije polusatne stanke – jedna koju je zatražio Klub vijećnika SDP-a i jedna na zahtjev Kluba vijećnika koji zajedno čine vijećnici Narodne stranke – Reformista i vijećnici DSU-a i HDRS-a.

Vijećnik Narodne stranke – Reformista Mijo Lovreković po povratku u vijećnicu objasnio je zašto je zatražio stanku.

„ Stanku sam zatražio zato što su dva člana Kluba kojem sam predsjednik glasali mimo odluka Kluba.Želio sam zato dodatne konzultacije s njima.Dogovorili smo se da oni na ovoj sjednici zadrže pravo samostalnog glasanja, a o svojoj sudbini ćemo odlučiti na prvoj sljedećoj sjednici Kluba i o tome izvijestiti Skupštinu“, rekao je Lovreković..

Novi odnos snaga, u nastavku sjednice omogućio je smjenu dosadašnjeg predsjednika i dvoje potpredsjednika Županijske skupštine.

P1060320

 

Razlog zbog kojeg jedna trećina vijećnika traži smjenu predsjednika obrazložio je HDZ-ov Mijo Šepak:

„Prijedlog za razrješenje koji su podnijeli vijećnici utemeljen je na dosadašnjem iskustvu i načinu vođenja sjednica Županijske skupštine prilikom kojih se često nije poštivao Poslovnik, naročito na aktualnom satu.Nisu poštivane odredbe Poslovnika koje se odnose na sudjelovanje vijećnika u raspravi po pojedinim točkama dnevnog reda pa su se na taj način vijećnici često onemogućavali u raspravi.Slijedom navedenog, smatramo da vođenje Skupštine nije bilo u duhu tolerancije i demokratskih načela te jedna trećina vijećnika podnosi navedeni prijedlog, pročitao je Šepak“.

Rasprave o ovoj točki nije bilo, a prijedlog je prihvaćen s 22 glasa za, 17 protiv i 2 suzdržana.

Nakon toga, dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Željko Soldo kratko je poželio uspjeh svom nasljedniku ili nasljednici i nakon toga napustio sjednicu, a s njim i 13 vijećnika iz redova HSP-a, SDP-a i HNS-a.

P1060326

Već na sljedećoj točki dnevnog reda, prema prijedlogu jedne trećine vijećnika, za predsjednicu Županijske skupštine izabrana je Ivanka Roksandić iz HDZ-a.

Njezin izbor podržala su 22 vijećnika, 4 su bila protiv i 2 suzdržana.

P1060330

Roksandić je preuzimajući predsjedanje sjednicom vijećnike Županijske skupštine pozvala na zajednički rad u demokratskom duhu, duhu tolerancije,bez obzira na politička opredijeljenja,  izrazivši nadu da će im se na sljedećoj sjednici pridružiti i vijećnici koji su danas sjednicu napustili.

P1060333

U nastavku razriješeno je i dvoje potpredsjednika Županijske skupštine : Mario Moštak iz SDP-a i Sabina Ferderber iz Umirovljeničke demokratske unije.Za nove potpredsjednike izabrani su Miroslav Petračić iz HSS-a i Vlado Đaković iz HDRS-a.

Inače Đaković  i Milivoj Tičarić iz DSU-a , nekadašnji savjetnici bivše županice, bili su onaj „ jezičac na vagi“ koji je ovaj put omogućio jednom već pokušanu smjenu predsjednika i potpredsjednika Župnijske skupštine.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.