Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svečana sjednica GV-a i otvaranje spomen sobe u Popovači

Višednevni program obilježavanja Dana grada

Višednevni program obilježavanja Dana grada

U sklopu višednevnog programa obilježavanja Dana grada, u Popovači je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Prije svečane sjednice, na središnjem su gradskom trgu, kod spomenika poginulim braniteljima zapaljene svijeće.

popovača 2popovača 4

U  prostoru popovačkog Doma kulture otvorena je potom spomen soba u znak sjećanja na poginule i umrle branitelje ovoga kraja.

popovača 5

„Nakon 22 godine postojanja naše jedinice lokalne samouprave i 20 godina od završetka Domovinskog rata, na zahtjev i prijedlog udruga iz Domovinskog rata, prije svega Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, Grad Popovača ove je godine odlučio napraviti spomen sobu koja će biti trajna uspomena na sve one koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Hrvatske, a živjeli su na području našeg grada.To je na neki način obol i priznanje tim ljudima i znak da Grad Popovača neće nikad zaboraviti njihovu žrtvu.Ova spomen soba je jedna u nizu aktivnosti koje Grad provodi za udruge proistekle iz Domovinskog rata“, rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Spomen sobu otvorila je zamjenica ministra hrvatskih branitelja Vesna Nađ.

„Na ovakvim mjestima nema nikakvog politiziranja, nema politike, nema šatora.Samo tuga i dostojanstvo…dostojanstvo ovih roditelja koji su dali svoje sinove i kćeri u temelje naše države.Oni su najzaslužniji za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku koliko god to nekima otrcano zvučalo.Mi ćemo čuvati dostojanstvo Domovinskog rata, čuvati dostojanstvo tih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ali ćemo se i skrbiti o roditeljima koji su dali svoje sinove i kćeri.Na ovim mjestima osjećam tugu, ali i ponos, kao i ovi roditelji.Mislim da lokalne jedinice trebaju podržavati takva mjesta i mislim da je Grad Popovača stvarno dobro surađivao s udrugama i s Ministarstvom branitelja i mi ćemo i dalje podržavati takve projekte“, rekla je Vesna Nađ.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja grada Kutine, Katica Demeter istaknula je dobru suradnju s Gradom Popovača svih ovih godina te upozorila kako je roditelja koji čuvaju uspomene na svoju poginulu djecu sve manje.

„Dragi moji roditelj, drage moje udovice,mi nestajemo.Svaki dan nas je sve manje.Iza nas ostaju ovakove sobe i slike kako bi našu unučad i sve mlade podsjetili i naučili što je bio Domovinski rat.Neka se nikad ne zaboravi“, poručila je Katica Demeter.

popovača 6

Nakon otvaranja spomen sobe poginulim braniteljima,održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Popovače, najmlađeg grada naše županije.Dan grada, žiteljima Popovače čestitala je predsjednica Gradskog vijeća Marija Starčević.

popovača 9

Čestitajući sugrađankama i sugrađanima njihov dan,gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je kako je Popovača zaslužila ponijeti status grada.

popovača 10

„Ono što smo radili i gradili to i imamo.To je djelo naših ruku.Mogu s ponosom reći da sam zahvalan i ponosan na posljednjih dvadeset godina u kojima se Popovača zaista razvijala.Status grada je samo priznanje za taj razvoj.Porastom broja stanovnika, broja gospodarskih subjekata i zadržavanjem kulture življenja ovih prostora Popovača je u potpunosti zaslužila status grada“, rekao je između ostalog popovački gradonačelnik Josip Mišković.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Popovače nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

popovača 7

„Popovača je najmlađi grad u našoj županiji i jedan od najmlađih u Hrvatskoj.Zaista sam zadovoljna što sam 2013. godine, u trenutku donošenja odluke o statusu grada bila saborska zastupnica i mogla u ime Kluba HDZ-a podržati taj prijedlog građanki i građana Popovače.Oni to zaslužuju.Zasigurno se to vidi i na programima i na onome što oni rade.To je vidljivo i na ulicama grada i među građanima.Dobiti status grada nije značilo samo dobiti čast, nego i velike obveze.Nadam se da ćemo u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i s državnim proračunom izgraditi puno više i još puno programa podržati i poticati u ovom gradu“, rekla je predsjednica Županijske skupštine.

Na svečanoj sjednici uručene su i ovogodišnje nagrade Grada Popovače.

popovača 11

Javna priznanja dodijeljena su tvrtki Sano d.o.o., Udrugi vinogradara i voćara ‘Škrlet’ Popovača i Robotičko – informatičkom klubu Popovača.

Godišnje nagrade uručene su Caritasima župa: Alojzija Gonzage iz Popovače, sv. Antuna iz Volodera, sv. Ane iz Osekova i sv. Ivana Krstitelja iz Gornje Jelenske te DVD-u Stružec.

Nagrada Grada Popovače za životno djelo posthumno je dodijeljena Mariju Gospočiću.

Inače, današnjem otvaranju spomen sobe i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Popovače nazočila je i bivša sisačko-moslavačka županica, sada saborska zastupnica Marina Lovrić Merzel.

popovača 1

Gradonačelnik Josip Mišković objasnio je da su na sjednicu bili pozvani svi saborski zastupnici iz naše županije.

„Svima je poslana pozivnica – od županijskih od državnih institucija.I gospođa Lovrić Merzel je pozvana na ovu svečanu sjednicu i meni je zaista drago što se odazvala.Ja nju poštujem prije svega kao čovjeka, a isto tako i kao izuzetno kvalitetnog suradnika za koju mogu reći da je za prostor grada Popovače zaista učinila puno.Puno je projekata pokrenula.Nadam se da će njeni nasljednici znati to nastaviti“, kaže Mišković.

Za komentar je zamoljena i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić koja je donedavno i sama bila saborska zastupnica.

„Gospođa Lovrić Merzel je saborska zastupnica.Vjerujem da je gospodin Mišković zvao saborske zastupnike i njezino je pravo da se odazove ili ne odazove.Za daljnji komentar morate pitati nju“, rekla je  Roksandić.

Bivša županica Marina Lovrić Merzel službene izjave novinarima danas nije davala.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.