Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

25. srpnja 1909. pomaknuta je granica ljudskih dostignuća, francuz Bleriot preletio je La Manche za 37 minuta

Za let je konstruirao novi tip jednokrilnog zrakoplova “Blériot XI” s trocilindričnim motorom

Za let je konstruirao novi tip jednokrilnog zrakoplova “Blériot XI” s trocilindričnim motorom

Ujutro 25. srpnja 1909. ponovno je pomaknuta jedna od granica ljudskih dostignuća. Tog je dana francuski pilot i konstruktor zrakoplova Louis Bleriot u letjelici vlastite izrade uspio ono o čemu su mnogi sanjali – za 38 minuta preletio je kanal La Manche od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj.

Bleriot je bio uspješan tvorničar svjetiljki i zrakoplovni diletant, ali toliko ustrajan da je nakon prvih padova i polomljenih kostiju i dalje razbijao jedan avion za drugim ne gubeći ni trunke hrabrosti. Naposljetku je osposobio zrakoplov koji je mogao letjeti četrdesetak kilometara.

Na vijest o nagradi došepesao je do nove letjelice u Calaisu. „Trčati doduše ne mogu, ali mogu letjeti“, rekao je zračni zanesenjak i trijumfalno sletio u Engleskoj postigavši najveću pobjedu zrakoplovstva svojega doba.

Tisuću funti zbog kojih su mnogi prije njega završili u moru, hrabrog Bleriota prometnulo je u zvijezdu. U Londonu su ga dočekali kraljevski, a u Parizu vozili ulicama kao čudo nad čudima. Englezi su se pomalo i zabrinuli: Daily News je naslutio da „leteći čovjek“ „doziva u svijest velike opasnosti u budućnosti“!

O vrijednosti ovog pothvata svjedoči i izjava najslavnijeg zrakoplovca u povijesti Charlesa Lindbergha dvadesetak godina poslije kako bez Bleriota ne bi bilo ni njegova leta preko Atlantika.
No, zloguka najava Daily Newsa o opasnostima iz zraka obistinila se u 2. Svjetskog ratu kada je Hitlerova Njemačka modernim zrakoplovima žestoko bombardirala Veliku Britaniju.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.