Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

28. srpnja 1885. rođen je Branko Gavella, jedan od najvećih umjetnika hrvatske pozornice

Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela, napisao je knjige: “Hrvatsko glumište”, “Glumac i kazalište” i “Književnost i kazalište”

Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela, napisao je knjige: "Hrvatsko glumište", "Glumac i kazalište" i "Književnost i kazalište"

Branko Gavella rođen je na današnji dan 28. srpnja 1885. godine u Zagrebu. Filozofiju i germanistiku studirao je u Beču. Pisao je kazališne kritike u dnevniku Agramer Tagblatt, a 1914. prvi put režira u HNK.

Potiče osnivanje glumačke škole, ravna dramom HNK i postavlja svoje najbolje predstave, te realizira brojna djela opernog repertoara. Osobito se zalagao za scensko izvođenje hrvatske dramske baštine. Režira u godinama nakon Drugog svjetskog rata u Bratislavi, Ostravi i Ljubljani, a od 1949. ponovno je u svom rodnom gradu.

1950. preustrojio je zagrebačku Zemaljsku glumačku školu u Akademiju za kazališnu umjetnost (danas ADU). 1953. pokreće utemeljenje Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Gradsko dramsko kazalište Gavella). Režirao je oko 270 dramskih, opernih i operetnih djela, a napisao je knjige: “Hrvatsko glumište”, “Glumac i kazalište” i “Književnost i kazalište”).

Branko Gavella jedan je od najvećih umjetnika što ih je imala hrvatska pozornica. Stvaralac i teoretičar, organizator i pedagog, redatelj, prevoditelj i publicist koji svojim nezaobilaznim djelom postaje pojmom i simbolom cijelog kazališnog razdoblja.

Zanimljivo je i da je kao nogometni sudac sudio prvu prvenstvenu utakmicu na području današnje Hrvatske, odigranu između Croatie i Zagreba u rujnu 1912. godine.

Umro je 8. travnja 1962. godine.


www.gavella.hr

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.