Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

6. srpnja 1947. započela je serijska proizvodnja AK-47

Automatska jurišna puška izumitelja Mihaila Kalašnjikova

Automatska jurišna puška izumitelja Mihaila Kalašnjikova

U SSSR-u je 1947. godine nakon standardizacije u tvornicama IZH započela serijska proizvodnja AK-47, Kalašnjikova, jednog od najpoznatijeg i najrasprostranjenijeg vatrenog oružja na svijetu.

AK-47 je automatska jurišna puška dizajnirana od strane Mihaila Kalašnjikova. U vrlo kratkom roku AK-47 postao je vrlo ‘popularan’ u vojskama svih zemalja istočnog bloka, ali i mnogih drugih, kao i svih svjetskih revolucionarnih pa i terorističkih postrojbi i skupina. Razlog za to bila je, a nakon više od 60 godina i ostala njegova jednostavnost i prije svega pouzdanost.

AK-47 je kompaktan, jeftin za proizvodnju i vrlo lak za održavanje i uporabu. Precizno pogađa na pristojnu udaljenost, a s originalnim kalibrom od 7,62 mm iznimno je efektivan.

Do danas je evoluirao u nebrojene izvedbe i postao oružje čijih je modela proizvedeno više od ijednoga drugoga borbenog oružja u svijetu. Osim u Rusiji proizvodio se u brojnim zemljama svijeta među kojima rumunjske i kineske verzije slove kao najgore, dok verzija koju je proizvodila srpska Zastava – M70AB2, te je bila redovna oprema vojske bivše države, korištena je u Domovinskom ratu te u HV-u, slovi kao najbolji Kalašnjikov ikada proizveden.

Ruski IZH je pristupio patentnom uredu tek 1999. s ciljem da sve druge proizvođače AK-47 dobiju status ilegalnih, no godišnje se ilegalnim putem proizvede približno milijun Kalašnjikova. Još jedan detalj, pri čemu se mora napomenuti da ‘ne ubija oružje nego čovjek koji ga koristi’, kojim se AK-47 može ‘pohvaliti’, je statistika prema kojoj je u sukobima širom svijeta tom puškom iz stroja izbačeno više ljudi nego svim zračnim bombardiranjima izvedenim nakon II. svjetskog rata.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.