Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Carinski službenici počinili kazneno djelo zlouporabe položaja

Kaznena djela počinjena su na graničnim prijelazima Dvor,Hrvatska Kostajnica i Jasenovac

Kaznena djela počinjena su na graničnim prijelazima Dvor,Hrvatska Kostajnica i Jasenovac

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb i  Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb te Carinskom upravom iz Zagreba, su dovršili kriminalističko istraživanje nad osam osoba  zbog osnovane sumnje da su tijekom četvrtog i petog mjeseca ove godine počinili kaznena djela protiv službene dužnosti.

Istraživanjem je utvrđeno da su tri  carinska službenika Ministarstva financija, carinici na graničnim prijelazima u Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu, počinili kazneno djelo  zlouporabe položaja i ovlasti jer su zlouporabili svoj službeni položaj i ovlasti na način da nisu obavili dužnu radnju koju su trebali obaviti, izvjestila je PU sisačko-moslavačka. Također je utvrđeno i da je jedan carinik,  raspoređen na graničnom prijelazu u Hrvatskoj Kostajnici, počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem na drugog carinika da ne obavi službenu radnju koju je on trebao obaviti.

Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da je policijska  službenica za graničnu kontrolu na Stalnom međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu za putnički i teretni promet Jasenovac, počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je na poticaj  carinskog službenika s tog graničnog prijelaza, a s ciljem  primanja  novčane  nagrade za sebe, prekoračila  svoje ovlasti i obavila službenu radnju koju nije smjela obaviti. Zbog toga je prijavljena i za kazneno djelo primanje mita, dok je carinik prijavljen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem osumnjičena su još dva hrvatska državljana stara 35 i 42 godine,  koji su poticali službenike carine da ne obave dužnu radnju koju trebaju  obaviti tijekom obnašanja službe na svom radnom mjestu.

Po nalogu suda su obavljene pretrage na adresama prebivališta svih osumnjičenih  te su u Kutini kod 39-godišnjeg carinskog službenika pronađene i oduzete  dvije puške i kubura koje je nezakonito posjedovao, a radi čega je on prijavljen i za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Svi osumnjičeni su  predani pritvorskom nadzorniku u Zagrebu, a USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.