Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Kako zaštititi najmlađe od sunca?

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetne učinke sunca i UV zraka

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetne učinke sunca i UV zraka

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetne učinke sunca i UV zraka,  a posebno oprezan treba biti s malom djecom koja još nemaju dovoljno razvijen sustav zaštite od sunca.  Kod njih tamnjenje, kao mehanizam obrane kože od UV zraka, nije u cijelosti prisutan, a oštećenja kože se zbrajaju tijekom života.

Svaka opeklina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva povećava rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi, a mala količina ultraljubičastog zračenja nužna je za sintezu vitamina D važnog za apsorpciju kalcija, no važno je znati kad se ne smije izlagati suncu.  Neovisno o dobu godine, bebe ispod šest mjeseci ne smiju biti na direktnom suncu.  Njihova je koža osjetljivija i tanja što su mlađi.

U prvih šest mjeseci čak se ne preporučuju ni zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se isključivo one koje sadrže mineralnu zaštitu od sunca jer takve kreme stvaraju fizičku barijeru i sprečavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru pa ih ljudi ne vole, ali su zato učinkovite.

 

bebe 2

 

Nakon prve godine, ističu stručnjaci, mogu se koristiti sredstva koja kombiniraju kemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati boravak na suncu između 9 i 16 sati. Posebno oprezan treba biti ako dijete ide na plovilo jer se od morske površine može odbiti dosta UV zraka.  Iz istog razloga, dijete treba namazati kremom čak i kad je u hladu.

Dermatolozi upozoravaju kako kreme za sunčanje starije od dvije godine ne pružaju djelotvornu zaštitu, a kod odabira zaštitne kreme  važno je da nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti štetno. Treba ih nanositi pola sata prije sunčanja i ponoviti svakih jedan do dva sata, a uvijek nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.