Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Komemoracija u Strugi Banskoj

Obilježena 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika

Obilježena 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika

U Strugi Banskoj, na području Općine Dvor, danas je obilježena 24. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika – osmorice iz PU zagrebačke i dvojice iz PU sisačko-moslavačke koji su 26.srpnja 1991. godine poginuli pružajući otpor velikosrpskom agresoru.

Naime, u drugoj polovici srpnja 1991. godine pobunjeni su Srbi, potpomognuti tzv.JNA i snagama pristiglima iz Srbije pod vodstvom Dragana Vasiljkovića, počeli akciju kodnog imena „Žaoka“ izvodeći niz minobacačkih i pješačkih napada na pounjska sela općine Dvor.Lokalno, nesrpsko stanovništvo u tim je napadima zlostavljano, korišteno kao živi ljudski štit i ubijano.

U takvim okolnostima, odupirući se daleko nadmoćnijim neprijateljima i braneći mještane Struge Banske poginulo je deset pripadnika MUP-a RH: Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić, pripadnici Policijske uprave sisačko-moslavačke te Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević iz Policijske uprave zagrebačke.

Branitelji Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović, žrtvujući vlastite živote, korištenjem eksplozivnih naprava onesposobili su neprijateljski kamion na kojem su bili topovi te dio napadača uz kamion.

Obilježavanje obljetnice u Strugi Banskoj i ove su godine organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Policijska uprava sisačko-moslavačka.

STRUGA 10

„Danas smo se okupili, prije svega, kako bi odali počast našim kolegama, prijateljima i suborcima koji su prije 24 godine, na današnji dan, stali u obranu Struge Banske, u obranu svojih obitelji, svojih domova i u obranu drage nam Domovine.Na nama, koji smo i hrvatski branitelji i hrvatski dragovoljci je da širimo istinu o Domovinskom ratu.Ne na način da pozivamo na mržnju, nego da jednostavno našoj djeci, našim unucima kažemo istinu što se događalo ovdje u Strugi Banskoj prije 24 godine.Da im kažemo što se tijekom Domovinskog rata događalo u Republici Hrvatskoj kako bi se znalo i zapamtilo tko je bio agresor, a tko žrtva.S koljena na koljeno treba prenositi istinu kako se stvarala i branila Hrvatska i koja je bila cijena njezine slobode.Na nama je da iz dana u dan izgrađujemo svoju Hrvatsku kako bi u njoj bilo što ugodnije živjeti i raditi,da bude upravo onakva kakvom su je zamišljali naši poginuli prijatelji“, rekao je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić.

STRUGA 11

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

STRUGA 2STRUGA 4

STRUGA 8STRUGA 5

 

Županijsko izaslanstvo predvodio je župan Ivo Žinić.

STRUGA 3

„Ovo je jedan u nizu događaja iz Domovinskog rata koji zaslužuje pozornost, ne samo političara nego i cijelog hrvatskog naroda.Ovaj čin u Strugi Banskoj je stvarno herojski čin prvih hrvatskih redarstvenika koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske.Kao i mnogi drugi branitelji, oni nisu u rat ušli iz interesa, nego jednostavno da obrane svoj narod na putu prema slobodi.Nažalost, oni to nisu doživjeli.Njihov čin zaslužuje veću pozornost“, rekao je župan Žinić, zamjerivši televizijskim kućama što na ovu važnu obljetnicu ,u ovom herojskom mjestu iz Domovinskog rata ,nisu danas poslale svoje ekipe.

STRUGA 6

Molitvu za poginule redarstvenike i mještane u Strugi Banskoj predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac.

STRUGA 9

„Današnji memorijalni čin spominjanja hrvatskih redarstvenika ovdje u Banskoj Strugi govori nam o veličini ljudi koji su rekli stop nasilju žrtvujući svoje živote.Sada se divimo ne samo njihovoj hrabrosti, nego i ljubavi prema Domovini i posebno prema ljudima ovoga kraja.Oni zaslužuju ne samo naše divljenje, nego i zahvalnost.Poginuli redarstvenici govore nam koliko je  jaka ljubav, ali i naša obveza da gradimo ovu zemlju u slozi i ljubavi“, rekao je mons. Jezerinac te dodao:

„Ponosni smo na njih.Na njihovu odvažnost, hrabrost, dobrotu, na njihovu ljubav.Domovina im je bila draža od života.I danas ova Domovina treba tako nesebične muževe i žene.Jer se interesom gradi egoizam, a nesebičnošću prostor za druge“, poručio je vojni ordinarij zahvalivši i roditeljima poginulih koji su ih, rekao je, „odgajali u duhu ljubavi“.

Uz brojne mještane Struge Banske i članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata , današnjoj komemoraciji nazočili su i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, izaslanik glavnog ravnatelja policije Alenko Ribić, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije za operativne zadaće, izaslanik Policijske uprave zagrebačke, zamjenik načelnika Dubravko Teur,saborski zastupnici Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i Mladen Novak, odnedavno član OraH-a,zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović kao i predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga i pravosuđa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.