Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Potrebno je sjećati se i širiti istinu o Srebrenici

Potrebno je sjećati se i širiti istinu o Srebrenici

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici u organizaciji Županijskog vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Sisku je u subotu, 11.srpnja 2015. održan mimohod u znak sjećanja na nevine žrtve najstrašnijeg zločina u Europi od Drugog svjetskog rata. Program obilježavanja započeo je okupljanjem građana u Rimskoj ulici “kod sata” ,  gdje su podijeljene bijele majice s porukom „SREBRENICA – DA SE NE ZABORAVI, I NIKADA, NIKOME NIGDJE NE PONOVI.”.

Suvad Selmić iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije objasnio je  cilj  mimohoda:

 

 

Ovakve su inicijative važne žrtvama. Sjećanje i širenje istine o onom što se dogodilo tog 11. srpnja 1995. ono je što daje smisao njihovim životima nakon gubitka najmilijih. Najvažnije je izvući pouku kako se ovakvi zločini više ne bi ponovili, kaže Selmić:

 

 

Komemoraciji u Srebrenicu u subotu, 11.srpnja, prema najavama, nazočit će   izaslanstva više od 90 država i različitih međunarodnih organizacija, između ostalih, i bivši američki predsjednik Bill Clinton. Hrvatsku će predstavljati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon komemoracije u Memorijalnom kompleksu u Potočarima uslijedit će i pokop 136 žrtva žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama ekshumirana iz  brojnih masovnih grobnica na ovom području.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.