Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Šišinec slavi blagdan svoje zaštitnice sv.Marte

U spomen na poginule branitelje pušteni vijenci niz Kupu

U spomen na poginule branitelje pušteni vijenci niz Kupu

Mjesto Šišinec danas slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Marte.

Program je počeo blagoslovom i puštanjem vijenaca niz rijeku Kupu, na mjestu stradanja pripadnika 102. brigade Hrvatske vojske Novi Zagreb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U puštanju vijenaca niz Kupu sudjelovao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i sam sudionik ratnih zbivanja u Šišincu 1991. godine.

„Bio sam ovdje u Šišincu ’91. godine tada kada se sve to događalo, u ulozi zapovjednika 78.samostalne bojne Glina.Bio sam puno puta ovdje na mjestu skelskog prijelaza gdje je jedna fenomenalna akcija Hrvatske vojske i policije kasnije nažalost doživjela krah kada je jedna brigada koja tog trenutka nije bila spremna za uvođenje u ratna djelovanja doživjela veliki gubitak ljudstva“.

Ti događaji, kaže župan, vezani uz akciju „Vihor“ kojom je trebao biti oslobođen prostor Banovine do grada Gline, ostali su mu duboko urezani u sjećanje.

„Danas smo došli zapaliti svijeće i položiti vijence u rijeku Kupu kako bi odali počast poginulima koji su stradalli za slobodu današnje Hrvatske.To je najmanje što njima u spomen možemo učiniti“, rekao je Žinić.

Odavanju počasti poginulima i obilježavanju blagdana sv. Marte, u Šišincu je danas nazočio i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

„Kao i svake godine Općina Lekenik, zajedno s braniteljskim udrugama s područja naše županije, ali i s područja grada Zagreba, odnosno iz Zagrebačke županije i svima koji su bili u vrijeme Domovinskog rata ovdje, kao što je župan rekao,obilježava i odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za stavranje suverene i neovisne Republike Hrvatske.To je ono što moramo čuvati i prenositi sjećanje o tome na mlađe generacije“, kaže Perović.

U polaganju vijenaca u Kupu sudjelovali su i članovi UDVDR-a grada Siska – Kluba Vrbina koji su u Šišinec stigli u sklopu svog, sada već tradicionalnog, 14.raftinga „Pokupsko- Sisak“ .Sudionici raftinga riječnim se čamcima – šikljama, spuštaju Kupom prateći liniju bojišnice iz Domovinskog rata.Nakon Šišinca put nastavljaju do Letovanića i Petrinje, kako bi u Sisak, na kupalište Zibel stigli 5.kolovoza, na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu današnjeg programa obilježavanja blagdana sv. Marte u Šišincu je održana i sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.Počast im je odana i paljenjem svijeća kod Spomen gaja.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.