Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svijet se ujedinjuje u borbi protiv globalnog krivolova

UN usvojio povijesnu rezoluciju protiv krivolova

UN usvojio povijesnu rezoluciju protiv krivolova

Gland, Švicarska – Kako se svijet suočava s neviđenim porastom globalnog krivolova i zločina protiv prirode, Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) danas je usvojila povijesnu rezoluciju koja obvezuje sve zemlje da pojačaju svoje napore i okončaju globalnu krizu krivolova te zaustave ogromnu globalnu ilegalnu trgovinu zaštićenim životinjama i biljkama.

Potaknuta Gabonom i Njemačkom te pod supokroviteljstvom 70 drugih naroda, rezolucija UN-a „Tackling the Illicit Trafficking in Wildlife“ rezultat je tri godine diplomatskih napora. Po prvi put svi narodi prepoznali su ozbiljnost problema globalnog krivolova divljih životinja i hitnu potrebu da udruže snage u borbi protiv istog.

 „Rezolucija UN-a predstavlja novu fazu u borbi protiv krivolova koji prijeti izumiranjem mnogim vrsta, a ugrožava i nacionalnu sigurnost i održivi razvoj“, rekao je Marco Lambertini, direktor WWF International. „Ova rezolucija dokazuje da okončanje krivolova više nije samo ‘okolišni’ problem ograničen na samo nekoliko zemalja, već je borba protiv krivolova postala prioritet za svaki narod.“

 Opadanjem broja populacije slonova u Mozambiku i Tanzaniji te rekordnom broju ubijenih nosoroga u Južnoj Africi, kriza krivolova direktno sabotira globalne napore za očuvanjem tih vrsta. Rezolucija UN-a također navodi i šire utjecaje krivolova koji onemogućuje dobro upravljanje, vladavinu prava i umanjuje dobrobiti lokalnih zajednica, a koristi se i kao izvor financiranja kriminalnih mreža i oružanih sukoba.

 „Samo nekoliko tjedana prije nego što se UN sastane kako bi dovršili Ciljeve održivog razvoja, značajno je da je svaka zemlja potpisala kako će se boriti protiv rastuće prijetnje održivom razvoju u obliku organiziranog krivolova“, rekao je Lambertini.

 Priznajući da samo cjelovit pristup može obuzdati trenutnu krizu, sve 193 članice UN-a pristale su poboljšati regionalnu i međunarodnu suradnju duž cijelog lanca ilegalne trgovine divljim životinjama, uključujući strože mjere za zaustavljanje krivolova, krijumčarenja i potražnje.

 Uz jačanje pravosudnih procesa i bolje provedbe zakona, rezolucija potiče zemlje na aktivno uključivanje lokalnih zajednica u borbu protiv nezakonite trgovine preko poboljšanja njihovih prava i izgradnje kapaciteta za bolje upravljanje tim područjima i dobivanje veće koristi od turizma.

 „Nepal je već pokazao da ovaj sveobuhvatni pristup djeluje. Zahvaljujući kombinaciji političke volje na visokoj razini, posvećenih lovočuvara i iskrenog sudjelovanja lokalne zajednice, postigli su da u posljednje tri godine nije bio ubijen niti jedan nosorog – sada je na drugim državama da slijede Nepal i mjere navedene u ovoj povijesnoj Rezoluciji“, rekla je Elisabeth McLellan, voditeljica programa protiv krivolova i krijumčarenja WWF International.

 Privučene relativno niskim rizicima i visokim prinosima, mreže organiziranog kriminala su se zahvaljujući svojoj brutalnosti uspjele infiltrirati u ilegalnu trgovinu divljim životinjama, donoseći sa sobom sofisticiranije metode krivolova i trgovine te veće nasilje i korupciju.

 „Ako države u potpunosti provedu rezoluciju, kriminal protiv životinjskog i biljnog svijeta postati će daleko rizičniji i puno manje isplativ“, rekla je McLellan. „Snažni mehanizmi izvještavanja trebaju osigurati da dođe do stvarnog napretka i da se svi kritični problemi učinkovito riješe“ istaknula je.

 „WWF je odigrao ključnu ulogu u pomicanju globalnih stavova oko krivolova tijekom posljednjih godina, naglašavajući njegov utjecaj na lokalne zajednice i drastično smanjenje populacija slonova, nosoroga, tigrova i drugih vrsta“, rekao je Lambertini. „WWF će se sada fokusirati na pomaganje državama u njihovim naporima da provedu rezoluciju i pripomoći k okončanju ovog strašnog globalnog zločina, jednom i zauvijek.“


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.