Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

U Norveškoj je svaki treći novoregistrirani automobil električni ili hibridni

Vlada je kao poticaj za kupnju ponudila brojne porezne olakšice

Vlada je kao poticaj za kupnju ponudila brojne porezne olakšice

U Norveškoj je u travnju ove godine registriran pedesettisućiti električni automobil. U prvom kvartalu 2015. prodano je 8112 električnih ili hibridnih električnih vozila, što je 33,1 posto ukupno registriranih vozila u toj zemlji.

U usporedbi s drugim zemljama, Norveška je primjer uspjeha. Nizozemska je u prvom kvartalu prodala 5760 električnih vozila, što je 5,7 posto ukupno registriranih vozila. U SAD-u i Francuskoj električna vozila drže svega 0,8 posto udjela u broju ukupno registriranih vozila, donosi Forbes.

Za Norvešku bi se čak moglo reći kako je trend pozitivne prodaje električnih vozila malo previše pozitivan. Vlada je, naime, kao poticaj za kupnju ponudila brojne porezne olakšice. Primjerice, vlasnici električnih vozila ne moraju plaćati parkirne karte i cestarine. ‘Boom’ u prodaji, u kombinaciji s olakšicama, je, pak, rezultirao činjenicom da je država sakupila manje poreza, i to dvije milijarde kruna, odnosno oko 270 milijuna dolara manje.

Norveška vlada je, unatoč tome, naglasila kako neće ukidati povlastite za vlasnike električnih vozila. Iako je 33 posto u prvom kvartalu velik uspjeh, električna vozila i dalje čine samo dva posto svih vozila na norveškim cestama. Međutim, tih minornih dva posto je i dalje znatno više od brojki kojima se mogu pohvaliti druge zemlje, gdje se postotak električnih vozila na cestama mjeri djeličkom jednog posto.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.