Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Velika opasnost od toplinskog vala – savjeti ZZJZ

Potražite sjenu

Potražite sjenu

Pred nama je vikend u kome se prema prognozi Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeološkog zavoda najavljuje upozorenje na toplinske valove koje mogu štetno utjecati na zdravlje. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić, dr.med, spec. epidemiologije je upozorio na toplinske valove i dao nekoliko savjeta građanima.

“Potreban je dodatno pojačani oprez izlaganju suncu u svim područjima Republike Hrvatske, jer se očekuje pojavnost vrlo velike i velike opasnosti od toplinskog vala i njegovog učinka na zdravlje ljudi.

“U sljedećim danima vrlo velike opasnosti od toplinskog vala Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije preporučuje stanovništvu izbjegavanje direktnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, izbjegavanje napornog fizičkog rada, a ako pak stanovnici ruralnog prostora ne mogu odgoditi teški fizički rad onda je najbolje da to čine rano ujutro između 4 i 7 sati.

Treba piti dovoljno tekućine (voda, nezaslađenio čaj i sl.), a izbjegavati alkoholna pića i napitke s kofeinom i šećerom.
Jedite češće i manje obroke bez previše bjelančevina, a preporučuje se konzumiranje dosta voća i povrća. U ovo vrijeme na raspolaganju su nam lubenice, dinje, krastavci i ostalo voće i povrće bogato vodom.

Potražite sjenu. Djecu ne ostavljajte u parkiranom vozilu, a to nemojte učiniti ni sa psima, ostalim kućnim ljubimcima i drugim životinjama. Posebno trebate čuvati novorođenčad, malu djecu, a čuvati se trebaju trudnice, starije osobe i kronični bolesnici. Skrbite za najstarije članove svoje obitelji. Obilazite ih, posjetite i pomažite im, a ne zaboravite niti prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Oblačite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Sunčane naočale i šešir širokog oboda svakako su preporučeni za izlaske tijekom dana.

Prije izlaska na sunce nanestie na kožu kremu sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, ali pazite na dozu odnosno količinu zaštitnog sredstva, jer samo adekvatna količina kreme daje dobru zaštitu. Rashlađujte prostore u kojima živite. Koristite hladni noćni zrak za rashlađenje svog doma. Otvorite sve prozore tijekom noći i ranih jutarnjih sati, te tako iskoristite prirodno najnižu temperaturu za rashlađenje kuće. Bilo bi dobro sobnu temperaturu držati ispod 32 stupnja celzijeva danju i 24 celzija noću. I na kraju dobra je vijest da svi uzorci vode uzeti na našim kupalištima udovoljavaju potrebama za kupanje, sport ili rekreaciju. Oprez! Rijekom ili jezerom plivajte samo ako znate plivati, a u vodu ulazite polagano, a nikano ne naglo ili nakon obilnog obroka.”,

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.