Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

17. kolovoza 1807. Robert Fulton je uspostavio prvu redovitu liniju parobrodom

Parobrod „Clermont” vozio je na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya

Parobrod „Clermont" vozio je na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya

Robert Fulton, američki inženjer (14.11.1765. – 24.2.1815.) rođen je na farmi u Little Britainu kod Pennsylvanije. Imao je tri mlađe sestre: Isabellu, Elizabeth i Mariju, te mlađeg brata Abrahama. Njegov otac, također Robert Fulton, koji je rođeni Irac, emigrirao je u Pennsylvaniju gdje se oženio s Mary Smith.

Mali Robert se oduvijek zanimao za mehaničke stvari. Naime, s 13 godina je napravio svoje vlastito veslo kotača koje je kasnije dodao na očev ribarski brod. Njegovi prijatlji su mu nadjenuli nadimak : “Quicksilver Boba” jer je kao dječak radio rakete i eksperimentirao s živom i mecima.

Naučio je skicirati s 17 godina i odlučio je postati umjetnik. Njegov otac, koji je umro kad mu je malom Robertu bilo osam, je bio blizak s umjetnikom Benjaminom Westom. Poslije ga je i Robert upoznao te su postali prijatelji. Fulton je ostao u Philadelphiji šest godina, gdje je slikao portrete i pejzaže, crtao kuće i strojeve te je bio u mogućnosti slati novac kući kako bi podržao svoju majku. Godine 1785. kupio je farmu na Hopewellu u Pennsylvaniji za £80 gdje je preselio svoju majku i obitelj. Dok je bio u Philadelphiji, upoznao je Benjamina Franklina i druge ugledne figure revolucionarnog rata. U dobi od 23 godine odlučio je posjetiti Europu.Godine 1786. u Engleskoj upoznaje Jamesa Watta i počinje se baviti strojarstvom. Patentirao je strojeve za pređenje kudelje, izradu konopa, piljenje i poliranje mramora. Prvi je parobrod sagradio 1803. godine, da bi na današnji dan 17. kolovoza 1807. godine uspostavio prvu redovitu liniju parobrodom „Clermont” na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya. Sagradio je i “Demologos”, prvi ratni brod na parni pogon.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.