Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

18. Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku protekle u znaku Arsena Dedića i klape Kaše

Na Večeri novih skladbi predstavljene su 24 pjesme, a klapi Kaše su za pjesmu “Petrunjela” pripale čak tri nagrade

Na Večeri novih skladbi predstavljene su 24 pjesme, a klapi Kaše su za pjesmu "Petrunjela" pripale čak tri nagrade

18. Večeri dalmatinske šansone održane u Šibeniku 21. i 22. kolovoza posvećene su Arsenu Dediću, velikom pjesniku, pjevaču, skladatelju i umjetniku. Instrumentalima iz kultne serije “Prosjaci i sinovi” i “Moderato cantabile” te upečatljivim govorom glazbenog kritičara Zlatka Galla na Večeri internacionalne glazbe započela je Šibenska šansona, koja je i ove godine okupila brojne poznate izvođače. Među evergrinima prve večeri posebno se istaknula pjesma “Dida moj” koju je izveo Ivo Pattiera, Arsenov dugogodišnji prijatelj.

Na Večeri novih skladbi predstavljene su 24 pjesme, a klapi Kaše su za pjesmu “Petrunjela” pripale čak tri nagrade; prva nagrada publike, nagrada za najbolje kantautorsko djelo te su proglašeni najboljim debitantima. Dubrovčani su šarmirali šibensku publiku pjesmom koju je napisao član klape Vicko Dragojević, dok aranžman uz Dragojevića potpisuje stalni suradnik klape, skladatelj i maestro Đelo Jusić. Debitantski album klape Kaše “Rego” Croatia Records objavila je prošle godine, a na njemu se nalaze skladbe člana klape Vicka Dragojevića, te pjesme kojima klapa odaje počast svojim idolima – klapi Maestral s pjesmom “Da je jubav ća je more”, klapi Linđo s pjesmom “Poslanica Gradu”, Buci i Srđanu s “Jedina dođi” i mnoge druge.


Ostale nagrade za svoje skladbe dobili su:

Druga nagrada publike: “Oće duša vanka tila” – Marko Škugor

Treća nagrada publike: “Tvoj glas” – Neno Belan i Maja Posavec

Prva nagrada žirija: “Srce zna” – Klapa “Iskon”

Druga nagrada žirija: “Tvoj glas” – Neno Belan i Maja Posavec

Treća nagrada žirija: “Dobro došla” – Đani Stipaničev  / “Ljubav” – Hrvoje Hodak i Elma Burnić

Najbolji tekst: “Oće duša vanka tila” – Neno Ninčević

Najbolja interpretacija: “U masliniku” – Đani Maršan

Najbolji aranžman: “Srce zna“- Eduard BotrićNagrada za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg festivala pripala je Neni Belanu za pjesmu “Daj mi daj”, a upravo taj podatak otkrio je direktor festivala Branko Viljac na press konferenciji koja je održana na terasi cocktail bara Domald u Šibeniku. Tom je prigodom Croatia Records predstavila i dvostruki album “XVIII. Dalmatinska šansona Šibenik” s 24 odlične skladbe koje su već prepoznate od strane publike i brojnih radijskih urednika.

Ovogodišnja šibenska šansona završila je na poseban i emotivan način. Svi sudionici natjecateljske večeri uz klapu Maslina i mnogobrojnu publiku otpjevali su pjesmu “Odlazak” Tina Ujevića. Dugotrajni pljesak za Arsena Dedića bio je samo jedan dio zahvale legendarnom Šibenčaninu koji je svojim skladbama zauvijek zadužio hrvatsku glazbenu baštinu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.