Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

…Ah ta lubenica – kako samo osvježava!

Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g

Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g

Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice! Ovo ‘voće’ zapravo je povrće, tikva. Najbolje ga je jesti u ljetnim mjesecima jer tada sadrži najviše hranjivih sastojaka.

Naime, lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.


 

Ljekovita svojstva lubenice
Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.
Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.
Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak.
Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije.
Koštice lubenice nisu štetne – upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.


 

Čišćenje organizma lubenicom
Ako želite iskoristiti sezonu lubenica i pritom očistiti svoj organizam, napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom. Ujutro i navečer popijte čašu probiotičkog jogurta, a ostatak dana jedite samo lubenicu.
Nije određeno koliko lubenice smijete pojesti – to ovisi samo o Vama. Ako želite, tijekom dana možete pojesti i do 5 kilograma lubenice. Bez obzira na to da lubenica sadrži čak 92% vode, tijekom čišćenja svejedno trebate piti vodu.
Idući dan započnite voćem, a par sati nakon toga možete pojesti kuhano povrće ili laganu juhu. Čišćenje tijela lubenicom je zdravo i nije naporno za organizam. Ovo čišćenje možete napraviti dva puta mjesečno u ljetnom periodu.


 

Lubenica za vitku liniju
Kao i svo voće, lubenica pomaže pri mršavljenju i održavanju željene tjelesne težine. Lubenica sadrži mali broj kalorija – svega 30 kcal na 100 grama. Zbog visokog sadržaja vode smanjuje apetit i ima osvježavajuće djelovanje.
No, lubenica ima visok glikemijski indeks. Ako patite od šećerne bolesti, jedite lubenicu uz drugo voće niskog glikemijskog indeksa.


 

Zanimljivosti
Senat Oklahome je 17. travnja 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem, uz neke dvojbe je li lubenica uopće voće. U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice. Svaki dio lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
Usprkos općeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u hladnjaku da biste sačuvali njezin okus, boju i aromu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.