Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Akcija čišćenja okoliša Zrina

Dragovoljna akcija veterana 145. brigade HV-a

Dragovoljna akcija veterana 145. brigade HV-a

Udruga veterana 145.brigade Hrvatske vojske organizirala je danas, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, dragovoljnu akciju čišćenja i uređenja okoliša Zrina.

ZRIN 2

„Cilj ove akcije je poručiti da hrvatski branitelji mogu biti itekako korisni“, kaže Miljenko Bađun, poručnik u miru, iz Udruge veterana 145. brigade HV-a.

ZRIN 12

Akcijom su, kaže, odlučili očistiti raslinje koje se razbujalo.

„Vidim da je ovdje i Općina Dvor već radila u sklopu javnih radova, što apsolutno pohvaljujem.Obišao sam prostor oko utvrde.Jedan dio već je počišćen i tako treba nastaviti.Mislim da je sve to plod sinergije u nastojanju očuvanja povijesne baštine.No, posla je još puno.Ovdje će se trebati raditi još deset godina kako bi se sve dovelo u red“.

Zrin su, kaže Bađun, izabrali kao mjesto važno u hrvatskoj povijesti.

„Zrin je staro hrvatsko mjesto.Šubići su još 1346. od kralja dobili ovu utvrdu na upravljanje i unaprijedili je u obrambenom smislu.Generacije hrvatskih junaka Zrinskih su ovdje rođene.Stoga je ovo vrlo važno mjesto hrvatske povijesti i mi se trudimo osvijestiti naše ljude o važnosti očuvanja naše kulturne i povijesne baštine“.

Bađun dodaje kako je ova akcija sastavni  dio projekta „Banovina – junačko srce Hrvatske“ koji je pokrenula Udruga veterana 145.brigade Hrvatske vojske.

„Mi smo u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom pokrenuli jedan opsežniji projekt od ovoga sada.Ovo su samo mikro aktivnosti tog projekta na očuvanju kulturne i povijesne baštine Zrina, Gvozdanskog i Banovine općenito.U projektu „Banovina – junačko srce Hrvatske“ koji je edukativni projekt namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, želimo osvijestiti upravo mlade naraštaje o povijesnoj važnosti Banovine… Jedan od temelja te baštine je i ovaj stari, povijesni grad Zrin“, kaže Bađun.

Zamjenik župana Marin Piletić ističe kako je ovo područje Banovine arheološki i povijesno iznimno vrijedno.No utvrde poput Zrina i Gvozdanskog, nažalost su, zaboravljene i zapuštene.

“Intencija je Sisačko-moslavačke županije“, kaže Piletić,“revitalizirati ovaj prostor i ponuditi nove turističke i gospodarske sadržaje upravo kroz ono što već imamo, a to je naša kulturna i povijesna baština.Prihvatili smo inicijativu Udruge veterana 145.brigade Hrvatske vojske kojom, uz pomoć sredstava Europske unije, želimo obnoviti utvrde Zrin i Gvozdansko, dovršiti obnovu crkve sv.Marije Magdalene te u suradnji sa Sisačkom biskupijom potpomoći da se započne obnova i same župne crkve ovdje u Zrinu.Vrlo skoro, kroz program „Konkurentnost i kohezija“otvara se projekt obnove kulturne baštine kroz dvije komponente – pripremu projektne dokumentacije i provedbu same obnove kulturne baštine.S projektom koji još uvijek ima radni naziv „Banovina – junačko srce Hrvatske“ želimo obnoviti ove slavne hrvatske utvrde, želimo revitalizirati  područje Banovine, ponuditi nove turističke sadržaje i naravno, omogućiti, kroz neko dulje razdoblje, nova radna mjesta i kvalitetan život, ovdje na Banovini, na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom“.

ZRIN 15

Akciji čišćenja i uređenje okoliša utvrde Zrin pridružio se i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

„Prije svega pohvalio bih Udrugu veterana 145.brigade koji puno doprinose da naše utvrde, naše povijesno nasljeđe, kao u slučaju prijašnjih četiri-pet stoljeća, ne ostane zaboravljeno.I utvrda Zrin i nedaleka utvrda Gvozdansko zaslužuju puno veću pažnju… Došao sam danas dati i moralnu podršku, ali nešto ćemo zajedno danas i korisno napraviti“, rekao je župan, ponovivši kako Županija podupire edukativni projekt Udruge veterana 145.brigade Hrvatske vojske „Banovina – junačko srce Hrvatske“ kao i projekt obnove utvrda Zrin i Gvozdansko.

ZRIN 16ZRIN 19

Akciji su se pridružili i članovi HGSS-a:

ZRIN 7ZRIN 8


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.