Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Lovrenčevo u Petrinji

Povelja prijateljstva za Dan grada

Povelja prijateljstva za Dan grada

Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv.Lovre u Petrinji je jučer proslavljen cjelodnevnim programom.

U prijepodnevnim satima, u središnjem gradskom parku na Strossmayerovu šetalištu predstavljeni su narodna baština petrinjskog kraja i proizvodi domaćih poljoprivrednika i obrtnika.Tradicionalno, održana je i svečana procesija do crkve sv.Lovre u kojoj je misno slavlje predvodio biskup sisački, mons.Vlado Košić.

U sklopu proslave Dana grada, održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradskim vijećnicima i brojnim gostima uvodno se obratila predsjednica Gradskog vijeća Sanja Lovrenović.Podsjetila je na veliki danak koji je Petrinja platila u Domovinskom ratu, ali istaknula i kako se Petrinja – njezine ulice i pročelja obnavljaju velikom zaslugom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

No, dodala je Lovrenović:

„Pred nama je puno teži posao od vraćanja aristokratskog izgleda grada, a to je vraćanje životnog standarda svih naših sugrađana. Moramo podići svjesnost o načinu života naših sugrađana…Ovo društvo treba promjene. Naša je dužnost raditi na promjenama kako bi svima bilo dobro. Naša je dužnost poticati promjene u ovom gradu koje će promicati viziju o gradu koje je mjesto za međusobnu toleranciju, razumijevanje, uvažavanje, dosljednost i poštenje.

Naša najveća obveza i zadatak je otvaranje novih radnih mjesta. Samo time možemo spriječiti odlazak mladih obitelji“,poručila je Lovrenović.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pozdravio je, prije svega hrvatske branitelje, rekavši kako bez njih  danas u Petrinji ne bismo slavili Lovrenčevo.Poručio je kako se Petrinja ponosi svojim herojima, najavivši kako će već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća poginuli pukovnik Predrag Matanović dobiti svoju ulicu na Slatini.

U nastavku, Dumbović je poručio kako se sada moramo okrenuti budućnosti:

„Želimo promijeniti izgled grada jer Petrinja to zaslužuje. Petrinja niti u jednom trenutku ne smije biti ono što se gleda s razine države kao da je nevidljiva.Kao da države ima posvuda, samo ne tamo gdje treba,tamo gdje se krvlju branila“, rekao je Dumbović.

Nabrojao je projekte koji se u gradu provode i koji su u planu, poput mreže vodoopskrbe i odvodnje Petrinja – Mošćenica, projekt vrijedan oko 250 milijuna kuna te pročistač vrijedan oko 50 milijuna kuna. Podsjetio je i da je Petrinja prva u Hrvatskoj po broju povučenih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Obećao je da se, ako Petrinja ne bude imala projekata vrijednih 500 milijuna kuna, neće više kandidirati za gradonačelnika.

Na kraju svojim je sugrađanima ponovio rečenicu „mi ovdje nismo slučajni prolaznici, ovaj grad je naša sudbina“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ime Udruge gradonačelnika i načelnika Republike Hrvatske obratio se gradonačelnik Novske Vlado Klasan.Podsjetio je na zajedništo koje je vladalo u najtežim trenucima Domovinskog rata,u obrani zemlje.“Nažalost“, kaže, „danas smo politički razjedinjeni“.

„Zato vas pozivam, kao branitelj i prijatelj da budemo jedinstveni. Mom kolegi želim da ovako nastavi jer ovo je lijepo čuti u ovim teškim trenucima kada se borimo za opstanak, moramo se izboriti i nastaviti. Ovo je veliki uspjeh za Petrinju. Čestitam svima vama da od ovog prekrasnog grada stvorite još ljepše mjesto za življenje”, rekao je Klasan.

Dan grada i blagdan sv.Lovre, čestitao je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je također pozvao na zajedništvo.Podsjetio je na VRO Oluja i njezin značaj.Osvrnuo se i na problem depopulacije u našoj županiji, te pozvao mlade ljude da je ne napuštaju.

„Ja kao župan Sisačko-moslavačke županije na svakom svom javnom nastupu pozivam mlade ljude : nemojte odlaziti iz ovog grada, iz ove županije, uz Republike Hrvatske.Nije zelenija trava u Irskoj, niti su tamo slađi med i mlijeko nego u Republici Hrvatskoj.Strpite se , nužne su promjene.Na nama je da napravimo određene promjene, da osiguramo opstanak.Potrebno je decentralizirati državu, da nije sve u Zagrebu“, poručio je između ostalog župan.

Na kraju Petrinjcima je poručio:

„Na mene kao župana uvijek možete računati“, poručio je u Petrinji župan Žinić.

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća, potpisana je i Povelja o prijateljstvu između gradova Petrinje i Zagreba.Potpisali se je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i zagrebački Milan Bandić koji je rekao kako je ova Povelja samo „točka na i“ suradnje koja postoji već duže vrijeme između ova dva grada.

sjednica9

„Petrinja u Zagrebu ima prijatelja, imala je i imat će ga“, poručio je Bandić.

Na svečanoj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, jučer su u povodu Dana grada dodijeljene i zahvalnice i javna priznanja Grada. Zahvalnicu za doprinos u obrani stanovništa od poplava dobili su Vatrogasna zajednica grada Petrinje i Vatrogasna postrojba grada Petrinje.

Grb Grada Petrinje dobila je Udruga Hrvatska žena Petrinje povodom 25. obljetnice obnoviteljskog djelovanja i svekolikog humanitarnog rada u očuvanju petrinjske kulturne baštine te Petrinjski radio za 70. godišnjicu svog djelovanja.

Plaketom Grada Petrinje posthumno je nagrađen Predrag Pavlić – Peđa kojem je odano priznanje za iznimni doprinos kvaliteti javnog života u naselju Mošćenica.

Plaketom Grada nagrađen je i Ivan Horvatić, predsjednik Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.Nagrađen je za svoj nesebični angažman na polju sporta, humanitarnog djelovanja i svekolikog života grada Petrinje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ivan Horvatić zahvalio je u ime svih nagrađenih:

„Ponosan sam što stojim ovdje pred vama, iako znam da me velika većina poznaje, zahvaljujem se što ste prepoznali moj dugogodišnji rad, u mnogim segmentima života, od sporta, rada u Udruzi roditelja poginulih hrvatskih branitelja. Uz mene su Hrvatska žena koja godinama tiho i nenametljivo život za naš grad, Petrinjski radio, uvijek je uz sve nas i svakako je zaslužio nagradu i našu pozornost, a Predrag Pavlić Peđa je ostavio trag u životu Mošćenice”, rekao je Horvatić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obilježevanje Lovrenčeva u Petrinji  jučer je nastavljeno zabavnim programom u gradskom parku te koncertima grupe Ladies i Ivana Zaka na prepunom gradskom Trgu hrvatskih branitelja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.