Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Marijana Petir: Ponosna sam jer pripadam narodu koji je uvijek samo branio svoje

…ovdje je jedino važno kakav je tko čovjek

...ovdje je jedino važno kakav je tko čovjek

Tradicionalnu manifestaciju nacionalnih manjina Lipovljanske susrete u subotu, 22.8.2015. godine otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručivši da su Lipovljani  odličan primjer suživota manjina i većinskog hrvatskog stanovništva. „Ovdje godinama zajedno s matičnim hrvatskim narodom žive pripadnici 13 nacionalnih manjina“ – rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na subotnjem službenom otvorenju 21. Lipovljanskih susreta.

epp

Okupljenima su se, na otvorenju manifestacije, obratila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja tradicionalno dolazi na Lipovljanske susrete od kada su oni obnovljeni prije šest godina. Petir je tom prigodom rekla da je poruka mira i zajedništva koja se šalje iz Lipovljana danas izuzetno važna jer u jednom dijelu svijeta bjesne ratovi i protjeruje se kršćanska manjina samo zato što kršćani vjeruju u Isusa Krista. Dodala je da je poruka iz Lipovljana važna jer mnogi ljudi kucaju na vrata demokratskih zemlja tražeći utočište no te zemlje ne vide pred sobom ljude i njihove potrebe. Poruka iz Lipovljana važna je jer u našem najbližem našem susjedstvu, diskriminiraju se manjine a među njima i hrvatska nacionalna manjina kojoj se priječi pravo na jezik, kulturu i identitet, rekla je Petir. „Zato sam ponosna jer pripadam narodu koji nije vodio osvajačke ratove nego je samo branio svoje. Ponosna sam jer pripadam narodu koji je uvijek imao otvorena vrata za one u potrebi i opet će otvoriti svoja vrata ako bude trebalo. Ponosna sam jer pripadam narodu koji poštuje različitost i nacionalne manjine čemu svjedoče i ovi Lipovljanski susreti“, rekla je Petir. Dodala je da se u Lipovljanima, u Sisčko-moslavačkoj županiji i u Hrvatskoj ljude ne pita tko su i od kuda su, kojoj vjeri i nacionalnosti pripadaju – „ovdje je jedino važno kakav je tko čovjek i koliko svojim trudom i radom doprinosi boljitku naše zemlje i našeg naroda. Po tome se mjeri domoljublje“, rekla je Petir.

Manjine su predstavile svoju kulturu i običaje, a održan je i gospodarski okrugli stol. Partner ovogodišnjih susreta je Republika Češka.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.