Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Misno slavlje u Potoku

Hodočasničko misno slavlje završeno je zavjetnim ophodom oko oltara zaštitnice Potoka.

Hodočasničko misno slavlje završeno je zavjetnim ophodom oko oltara zaštitnice Potoka.

Selo Potok s kapelom Majke Božje na nebo uznesene (župa sv. Ane Osekovo) desetljećima najveće je hodočasničko okupljalište na blagdan Velike Gospe u južnoj Moslavini. Nakon dobro posjećenih trodnevnih  priprava,  na sam  blagdan, osobito od 1990. godine misne poruke izriču se u perivoju pred crkvom. Uz vjernike Potoka prostor  ispune i brojni hodočasnici koji do svetišta dolaze u procesiji, obogaćenoj konjskim zapregama, vatrogasnim i mimohodom u narodnim nošnjama više kulturno-umjetničkih društava,  sudionika potočkih Marijanskih susreta. Tako je bilo i ove godine.

IMG_4874

Zahvalan okupljenima  predvoditelj misnog slavlja vlč. Nedeljko Pišković župnik sv. Ane Osekovo  posebno je poručio da se uz štovanje Marije za vlastitu pripravu za nebo nikako ne smije izgubiti ovozemaljska  budnost u očekivanju Božjega glasa. Marija nam je primjer pobjede ne u površnoj slavi već iskrenošću služenja: kalvarijom, križem,  trpljenjem… Pobjeda je u onome tko ljubi čovjeka. Taj čin darivanja, a Marija je i više od tog simbola,  upravo najjače osnažuje ljudsko srce. Danas u silini i brzini vrlo često od iskrenosti života udaljenih informacija, pod zaštitom Marijina plašta treba slušati Božji glas  u našoj savjesti, naglasio je župnik Pišković.

IMG_4893

Hodočasničko misno  slavlje završeno je zavjetnim ophodom oko oltara zaštitnice Potoka. Uz župni zbor pjesma prihvaćena iz svih grla Majko Božja Potočka moli se za nas, bila je potvrda da je ona tu štiteći domove njoj odanih.  No na brežuljku nizinskog sela i ona je tu našla svoj dom. Njegov temelj blagoslovljen je u najteže vrijeme početkom Drugog svjetskog rata. Izgrađeno svetište, a  što se godinama primjerom naglašava – zalog je  istinske sloge i jedinstva Marijinih  štovatelja. Na blagdan Velike Gospe to se Mariji u zahvalu zaista  otvorenih domova, a posebno srdaca Potočana zaista i doživljava.

IMG_4861IMG_4866

 

Tekst: Dragutin Pasarić

Fotografije: Alfred Matijašević

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.