Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Mnoštvo hodočasnika

Biskup je i izrazio nadu da će posveta ove novoizgrađene crkve biti 8. prosinca 2015.

Biskup je i izrazio nadu da će posveta ove novoizgrađene crkve biti 8. prosinca 2015.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u subotu 15. kolovoza proslavljena u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori, misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su svećenici Petrinjskog i Glinskog dekanata predvođeni dekanima preč. Josipom Samaržijom i fra Goranom Rukavinom, te rektor svetišta preč. Paško Glasnović.

File042

Blagdanskom slavlju nazočilo je veliko mnoštvo hodočasnika, od kojih je glavnina pristigla pješice iz tri petrinjske župe, te iz župa Glina i Viduševac, a prisutni su bili i župan Sisačko-moslavake županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

U homiliji govoreći o tome što govori ovaj blagdan i ovo svetište biskup je istaknuo kako se Crkva od svojih početaka radovala Marijinom uznesenju, događaju koji je uslijedio nakon Isusova uskrsnuća i uzašašća te koji je nada svima nama koji u Krista vjerujemo da je i naša budućnost- uskrsnuće i život.

File079

Biskup je i izrazio nadu da će posveta ove novoizgrađene crkve biti 8. prosinca o.g., te rekao kako će ovdje biti postavljena tri Marijina kipa: jedan – koji će biti uzdignut sljedeće godine pred vanjskim oltarom na stup – Marija s Djetetom Isusom u naručju, drugi Marije pod križem Kristovim – koji već stoji u cintoru crkve i pod kojim je napisan tekst „Majko Božja Gorska, Isusova Mati, sunce naših stradanja, ne prestani nam sjati!“  i treći koji će biti postavljen u apsidu iza oltara u crkvi, do posvete, a prikazivat će Mariju u nebu koju u ime Presvetog Trojstva kruni Isus Krist. „Marija, Majka naših stradanja, s nama je bila – i sada je! – u našim patnjama, i osobnim i zajedničkim, narodnim – ali ona je s nama i na našem putu u nebesku proslavu: Marija – Majka žalosna i Majka radosna; tako i mi: s Marijom na putu križa u pobjedu i radost! Ove godine slavlje Velike Gospe obilježeno je u čitavoj našoj Domovini sjećanjem na 20 godina od završetaka Domovinskog rata. U Hrvatskoj on je završio 5. kolovoza, na Gospu Snježnu, a u BiH upravo 15. kolovoza na Veliku Gospu! Kao i Sinj ove godine slavi 300 godina od obrane grad pred turskom najezdom, tako i ova 20. obljetnica oslobođenja koje se većina nas sjeća, jer smo u tim događajima sudjelovali, znak su slobode i posebne Marijine ljubavi prema nama jer dogodile su se čudesne obrane koje su nas kao narod spasile, da opstanemo. Baš Mariji zahvalni smo za slobodu Hrvatskoj, za pobjedu dobra, za prestanak rata, progonstva, terora i patnji koje su pogodile naš narod koji nije imao druge pomoći nego Božju i zagovor Marijin. Drugi narodi, pa i oni koji su nama spremali uništenje, imaju za prijatelje velike i moćne narode koji ih štite i kad nisu u pravu, a mi Hrvati nemamo nikoga, ali ako smo vjerni Bogu i činimo dobro, Marija se zauzima za nas i mi joj danas želimo zahvaliti na tome što smo opstali“, rekao je biskup te upozorio hoćemo li doista imati budućnosti ili će naš narod nestati, ne ovisi samo o ratovima i neprijateljima koji nas žele uništiti, nego je opasnost u nama. „Kada gledamo koliko se djece rađa u Hrvatskoj, koliko mladih ne vidi perspektivu za svoj budući život u našoj Domovini, to nas mora više zabrinuti, negoli ratni bubnjevi i ratne sjekire. Jer naša povijest svjedoči da nas nisu mogli uništiti ni jedni drugi, a neće ni treći zavojevači protiv Hrvatske, ali mogli bismo uništiti – mi sami sebe. Zato, draga braćo i sestre, molimo se danas za naše hrvatske katoličke obitelji! Molimo Presvetu Djevicu i Bogorodicu Mariju na nebu uznesenu, da moli za naše hrvatske katoličke obitelji. Molimo ju da nam isprosi da se mladi ne boje života, da hrabro preuzimaju obveze i životne odgovornosti za sebe i za naš narod, da ne odgađaju ući u brak (odnosno u duhovno zvanje), da kada uđu u brak prihvaćaju brojno potomstvo, da svi mi kao narod volimo djecu, da se radujemo novom životu, da blagoslivljamo majke trudnice te stvorimo u našem hrvatskom društvu ozračje povjerenja u živo i u budućnost“.

File088

U nastavku biskup je i podsjetio na riječi sluge Božjega kardinala Franje Kuharića „zemlja će pripadati onima koji imaju djecu“ , te upozorio kako ako Hrvati izgube radost prihvaćanja djece, nestat će. „Neka svaka obitelj koja može imati djecu bude velikodušna i već ove godine prihvati dolazak na svijet još jedno djeteta! Ako ga ne može sama uzdržavati, neka se naše župe pobrinu za nj i pomognu. Biskupija će također pomoći jer je prošle godine osnovala biskupijsku Zakladu kardinala Franje Kuharića za pomoć obiteljima. Ime je zaklada dobila po kardinalu Kuhariću koji je bio 13. dijete svojih roditelja. Veoma je važno, braćo i sestre, da svi shvatimo kako je Bogu stalo do svakog života, da se on raduje svakom čovjeku, svakom djetetu jer on želi život a ne smrt“, zaključio je biskup.

Na kraju slavlja koje je animirao župni zbor iz župe Brdovec, biskupu i svim okupljenima na dolasku zahvalio je preč. Glasnovnić, a nakon mise u biskupovoj pratnji novu crkvu Uznesenja BDM razgledao i gradonačelnik Dumbović kojeg je tom prigodom biskup upoznao sa završnom fazom radova na uređenju unutrašnjosti crkve i cinktora.  Nakon toga biskup se zadržao i u razgovoru sa županom Žinićem dijeleći planove kako da se crkva i okoliš završe s uređivanjem do sljedeće Velike Gospe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.