Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Glini obilježena 20. obljetnica VRO “Oluja” i predaja 21. kordunskog korpusa

“Glina je simbol kao i Knin“, rekao je župan Ivo Žinić

"Glina je simbol kao i Knin“, rekao je župan Ivo Žinić

U Glini je danas, 8. kolovoza obilježena 20. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja i pobjede nad neprijateljskim 21. kordunskim korpusom. Cjelodnevna svečanost koja je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a nastavila se Svetom misom u crkvi Svetog Ivana Nepomuka.

Gradonačelnik Gline Milan Bakšić:

 

 

Nakon četverodnevnih borbi, 21. korpus tzv. Srpske Vojske Krajine bio je opkoljen i prisiljen na predaju. Predaja je izvršena 8. kolovoza u 19.00 sati, kad je u Viduševcu srpski zapovjednik Čedomir Bulat hrvatskom generalu Petru Stipetiću podnio prijavak pred strojem, čestitao na pobjedi i predao korpus.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, sisačko moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako 8. kolovoz predstavlja simboličan kraj Oluje i Domovinskog rata u Glini:

 

 

„Glina je simbol kao i Knin“, rekao je župan.

 

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedio je mimohod branitelja od Srednje škole do Športsko rekreacijskog centara „Banovac“ gdje je postrojenim braniteljima gradonačelnik Bakšić prenio pozdrave stožernog generala u mirovini Petra Stipetića, a koji se dva ranije u Glini poklonio hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku. Želim da se sve ono za što su oni umrli, a Vi se borili napokon i ostvari i da grad Glina i Republika Hrvatska budu na ponos i čast svim njenim građanima, poručio je general Stipetić.

Jedan od ratnih zapovjednika 2. Gardijske brigade, brigadni general Drago Matanović naglasio je kako svaka žrtva ima svoje ime i prezime, a svaki zločin svog počinitelja. No, ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska napadnuta izvana i iznutra:

 

 

Danas slavimo pobjedu i zajedništvo. Ovo su dani ponosa i slave, ponovio je župan Žinić:

 

 

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana oslobođenja i Dana Grada Gline nastavit će se večernjim koncertom Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj i glazbenog sastava Slavonske lole.

 

P1080093P1080056P1080066P1080061P1080073P1080103P1080104P1080109

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.