Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Otkriveno spomen obilježje Gordanu Ledereru

Spomenik sublimira ideju i smisao Gordanovog života i onoga što je njemu tog trenutka bilo najvažnije- borba za istinu i njegova profesija, rekla je Ana Lederer

Spomenik sublimira ideju i smisao Gordanovog života i onoga što je njemu tog trenutka bilo najvažnije- borba za istinu i njegova profesija, rekla je Ana Lederer

Na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice otkriveno je spomen obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju Hrvatske radiotelevizije ubijenom na današnji dan 1991. godine.

Gordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskoga zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u. Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je njegov posljednji zadatak.

Ana Lederer, Gordanova udovica nije se željela osvrtati na činjenicu da za zločin do danas nitko nije odgovarao:

 

 

Kiparsko-arhitektonsko spomen-obilježje „Slomljeni pejzaž“ rad je kipara Petra Barišića i arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića, dok su njegovo podizanje financirali Grad Hrvatska Kostajnica i HRT. Spomenik je, zajedno s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice, otkrio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Otkrivanju spomen obilježja nazočio je i sisačko moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

Snimke Gordana Lederera “Banijska ratna praskozorja”, na kojima je u ranojutarnjoj izmaglici uhvatio lica hrvatskih vojnika, njihove poglede i kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja, popraćene pjesmom “Brothers In Arms” Dire Straitsa mnogima su ostale u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

 

P1080222P1080204P1080186P1080183

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.