Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Trećeg dana operacije Oluja oslobođeni su Petrinja, Kostajnica i Glina

U Petrinji je tada poginulo 18 hrvatskih branitelja. Izgubljeno je 5 tenkova i nekoliko transportera.

U Petrinji je tada poginulo 18 hrvatskih branitelja. Izgubljeno je 5 tenkova i nekoliko transportera.

Nakon reorganizacije snaga Zbornog područja Zagreb u ranim jutarnjim satima trećeg dana Oluje oslobođeni su Petrinja, Kostajnica i u večernjim satima Glina.

U Petrinji je tada poginulo 18 hrvatskih branitelja. Izgubljeno je 5 tenkova i nekoliko transportera. General Petar Stipetić iz Osijeka je prebačen na sektor Sjever koji je objedinjavao Zagreb i Bjelovar. Promijenio je taktiku, nakon čega je Oluja počela nizati uspjehe.

“I već 6. kolovoza ujutro mi smo vladali Petrinjom, oko 12 sati vladali smo Kostajnicom, oko 20 uvečer bili smo u Glini. Druga gardijska presjekla je komunikaciju Glina – Dvor na Uni čime je zapravo operacija na sektoru sjever bila i okončana”, prisjetio se.

Snage ZP Karlovca trećeg dana operacije Oluja uz pomoć 1. gardijske brigade, koja ulazi u njihovu zonu borbenog djelovanja, oslobađa šire područje grada Slunja. Snage ZP Gospić 6. kolovoza u večernjim satima ulaze u Korenicu te ovladavaju prostorom sela Ljubova i Novog Ličkog Osika, a snage 9. gardijske brigade do kasnijih večernjih sati pod nadzor stavljaju prostor Krbavskog polja. Specijalne postrojbe MUP-a nastavljaju napredovati prema sjeveru kroz Bruvno prema Donjem Lapcu te se povezuju s dijelovima 9. gardijske brigade u Udbini ovladavši Malovanom, Bruvnom i Otrićem. Pod kontrolu stavljaju i cestu Gračac – Bruvno.

Snage ZP Splita potiskuju neprijatelja prema granici s BiH, a 1. hrvatski gardijski zdrug prevezen je transportnim helikopterima na pozicije jugoistočno od Obrovca. Imali su zadaću dati potporu 2. bojni 9. gardijske brigade te su izveli napad u dva pravca.


Izvor: večernji.hr, index.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.