Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Tri izložbe : Česi u Hrvatskoj, Češki spomenici UNESCO i Franz Kafka

Dvanaest čeških gradova pod zaštitom UNESCO-a

Dvanaest čeških gradova pod zaštitom UNESCO-a

Veleposlanik Češke republike u Republici Hrvatskoj Martin Košatka otvorio je u petak, 21. kolovoza u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani čak tri izložbe. Neuobičajeno je odjednom otvarati tri izložbe, no ne i čudno, pojasnio je Košatka. Naime, Češka je ove godine zemlja partner na Lipovljanskim susretima, pa se Veleposlanstvo Republike Češke potrudilo uz Savez Čeha u RH pripremiti zanimljive izložbe.

 

P1080433

Česi su Hrvatsku počeli doseljavati prije dvjesto godina , dakle između 18. i 20. stoljeća. Pri dolasku u Hrvatsku donosili su kulturu i običaje svoje domovine, među doseljenicima bili su glazbenici, vojnici , slikari, inženjeri, građevinari i zemljoradnici. Izložba govori o kulturnim manifestacijama i akcijama svih beseda koje žive i rade u Hrvatskoj, cjelovit je  vodič kroz sva kulturna događanja za mlađe i starije, pojasnila je  Libuše Stranjik , predsjednica Saveza Čeha u RH.

Ovom izložbom prikazan li dio bogate kulturne baštine češke nacionalne manjine .

P1080434

Češka je poznata po prekrasnim dvorcima, zamcima, kulturno povijesnim spomenicima , rijekama, jezerima , ribnjacima , poznata je po ribi ,tradicionalnoj kuhinji…No Česi su posebno čuvali i sačuvali kulturnu baštinu  i graditeljstvo pa  stoga ne čudi da se dvanaest gradova našlo pod zaštitom Unesca .

Franz Kafka je rođen je u Češkoj, život je proveo u Njemačkoj, a uz fotografije iz njegovog života objavljeni su i neki prijevodi njegovih tekstova koji do sada nisu bili poznati hrvatskoj čitalačkoj publici.

P1080438

 

Česi se ovdje osjećaju dobro i to ne samo Česi . Lipovljani su dobar primjer kako graditi manjinsku politiku, zaključio je veleposlanik Košatka

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.