Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

6 zabavnih činjenica o jeseni

Donosimo vam neke manje poznate činjenice o ovom periodu godine

Donosimo vam neke manje poznate činjenice o ovom periodu godine

Svježi, hladni dani jeseni svakim danom u sve većoj mjeri postaju naša svakodnevnica. Dok opalo jesensko lišće na ulicama stvara šarolike mozaike, a djeca se igraju s nakupinama lišća, mi Vam donosimo neke manje poznate činjenice o ovom periodu godine. Osim Noći vještica i početka školske godine, postoje i druge zanimljivosti koje dolaze s ovim jedinstvenim godišnjim dobom.

1. Jesen predstavlja vrhunac migracija za mnoge vrste ptica. Tijekom tri mjeseca, ptice se sele na druga područja u potrazi za ugodnijom i toplijom klimom. Arktička čigra godišnje u jednom smjeru preleti 17 702 784 km. Ta je duljina puta jednaka obilasku SAD-a tri i pol puta.

2. Suprotno popularnom vjerovanju, vjeverice koje cijelu jesen skupljaju lješnjake i drugu hranu, ne hiberniraju tijekom zime. Umjesto toga, provode većinu vremena u gnijezdu koje su izgradile kako bi se zaštitile od oštre zime. Kada jednom i izađu, obično lutaju tunelom ispod snijega kako bi pronašle hranu zakopanu tijekom jeseni.

3. Noć vještica je usko povezana s jeseni. Koncept nošenja maski i kostima potječe iz stare tradicije Kelta. Kelti su, naime, vjerovali da duhovi tu noć lutaju, pa su se prerušavali kako bi se zaštitili.

4. Jesen donosi i zanimljiv prirodni spektakl. Aurora borealis, poznata i kao Sjeverna svjetlost, ljudskom je oku najbolje vidljiva upravo tijekom ovog doba godine. Razlog tomu je što su šanse za pojavu geomagnetskih oluja tijekom jeseni dvostruko veće nego u ostalim dijelovima godine zbog hladnog noćnog vremena.

5. Crvena i ljubičasta boja lišća dolazi od šećera iz biljnog soka koji se nalazi u listovima.

6. Žuta boja, narančasta te njihove varijacije nalaze se u pigmentu listova, ali su tijekom proljeća i ljeta nadjačane obiljem zelenila iz klorofila. Dolaskom jeseni, kada sunce oslabi i dani se skrate, količina klorofila se smanji, omogućujući drugim pigmentima u lišću da dođu do izražaja.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.