Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Blagdan Male Gospe u Sisku

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, tradicionalno je svečano proslavljen u utorak 8. rujna ispred crkve Pohoda BD Marije, na sisačkom Viktorovcu

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa, tradicionalno je svečano proslavljen u utorak 8. rujna ispred crkve Pohoda BD Marije, na sisačkom Viktorovcu (župa Pohoda BDM).

Svetu misu predvodio je vicekancelar Biskupije i supsidijar ove župe vlč. Janko Lulić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Brankom Koretićem i svećenicima Sisačko-katedralnog dekanata, a slavlju je nazočio i velik broj hodočasnika sisačkog kraja.U homiliji, vlč. Lulić je istaknuo kako je nemoguće odvojiti ovaj blagdan Marijina rođenja od Isusova rođenja. „Marija nam donosi Isusa po rođenju, ali možemo reći kako i Isus nama donosi Mariju kao neznatnu i poniznu Božju službenicu, kao onu koja je pristala na veliki Božji plan. Sigurno ne bez straha, ali s velikim pouzdanjem u Boga. I zato je put, po Mariji k Isusu, put koji nam je Gospodin dao. U Svetome Pismu Marija jako malo govori, ali ona dovoljno čini svojom šutnjom i time što cijelim svojim bićem pristaje uz svoga Sina, pristaje na Božji plan spasenja. Sama je gledala kako je ostavljen, ubijen i razapet na Veliki petak, ali zato se On nije zadržavao na tome nego je učinio korak unaprijed; korak kojem nas je poveo u jedinstven događaj ljudske povijesti ; događaj Uskrsnuća“, ustvrdio je vlč. Lulić.U nastavku, propovjednik je rekao kako bi tema današnjeg blagdana mogao biti i Božji pogled u neznatnost i malenost. „Često puta mi se ne usuđujemo ni pomisliti što bi to Bog mogao vidjeti u nama i našoj nutrini, a koja je često puta zatrovana i zaražena grijehom. Stoga ovo je i blagdan u kojemu dopuštamo da Bog liječi našu nutrinu od grijeha i slabosti da bi nas učinio ljudima prave i istinske vjere. Baš u tim trenucima Božji pogled seže u našu neznatnost, malenost i krhkost. Ne osuđuje nas već nas poziva da se izdignemo iz slabosti i susretnemo s Njime“, zaključio je vlč. Lulić.

Na kraju vlč. Luliću na predvođenju slavlja zahvalio je vlč. Koretić.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.