Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dodjela mandata vjeroučiteljima

Sisački biskup Vlado Košić dodijelio je tri trajna i petnaest jednogodišnjih mandata

Sisački biskup Vlado Košić dodijelio je tri trajna i petnaest jednogodišnjih mandata

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 26. rujna u katedrali Uzvišenja Svetog križa u Sisku, svečano misno slavlje tijekom kojeg je podijelio tri trajna i petnaest jednogodišnjih mandata vjeroučiteljima s područja Biskupije. U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.

U homiliji govoreći o pročitanom Evanđelju po Luki koje govori kako su se svi divili Isusu, a on je govorio o svojoj muci i zato ga nisu razumjeli, biskup se zapitao koliko mi svi zapravo razumijemo Gospodina. „Trebamo se stalno pitati i stalno trebamo biti pozorni na puninu njegove objave ne samo da razumijemo ono što je On učinio čitavom čovječanstvu nego i što to Gospodin traži u pojedinom trenutku od svakog od nas. I to nam nije uvijek jasno, ali trebamo biti spremni poput našeg Gospodina da nakon uspjeha i radosti, da poslije i trpimo. Moramo znati da nas ni uspjeh ne uznese, ali ni da nas ne satre neuspjeh, nego da budemo uvijek ukorijenjeni u Kristu i da snagu crpimo iz njegova križa i proslave“.



U nastavku progovorio je o riječima iz Knjige proroka Zaharije „Kliči i raduj se kćeri sionska, jer dolazim usred tebe prebivat“. „Kada čujemo te riječi znamo da je to poziv Izraelu, izabranom Božjem narodu, ali taj se citat i te riječi koriste i za Mariju. Njoj se također može reći da je kćer sionska i da ju je Gospodin pozvao na radost onoga trenutka kada joj je Gabrijel navijestio da će biti majka Sina Božjega i pozdravio je ‘Raduj se ti preobilno ispunjena milošću’. Radost je to Mariji koja je rodila Isusa, a koji je Evanđelje – radosna vijest za nas. Radost je zato, možemo reći, jedan važan plod Duha Svetoga, znak je to Božje prisutnosti. Marija po nauci Drugog vatikanskog sabora utjelovljuje cijelu Crkvu, ono što je ona prošla prolazi i Crkva, te ono što je ono postigla i mi želimo postići, a to je uznesenje na nebo. Nama je taj poziv upućen, Crkvi koju predstavlja Marija i uosobljuje da budemo kao izabrani Božji narod radosni jer se Gospodin želi među nama nastaniti, želi s nama i u nama prebivati. Čuli smo i kako su mjerili Jeruzalem jer se ponovo gradio i jer je bilo navješteno da je to otvoreni grad gdje će biti ljudi svih naroda, a taj navještaj o radosti je povezan i s povratkom i gradnjom hrama. Mi smo taj hram Božji, to govori sv. Pavao i toga trebamo neprestano biti svjesni. I kada su rušili crkve u Domovinskom ratu, imamo ih još srušenih koje treba podići, uvijek kažem vjernicima da je lakše sagraditi crkvu negoli čovjeka, podići živi hram Božji u kojem Duh Sveti prebiva. Vi ste pozvani biti graditelji, dragi vjeroučitelji, upravo tog duhovnog Božjeg doma – Crkve, biti graditelji srdaca, savjesti i znanja naše djece. Tu imate vrlo delikatnu i odgovornu zadaću jer ih formirate kao ljude jer im unosite stavove i usađujete vrijednosti od kojih je Crkva živjela i živi“, poručio je na kraju biskup okupljenim vjeroučiteljima.



Nakon popričesne molitve okupljenima se obratila i predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko istaknuvši kako su svi odgajatelji i vjeroučitelji sukladno njihovom pozivu i poslanju suodgovorni u ostvarenju zadaće Crkve na području navještenja vjere, nakon čega je mandate vjeroučiteljima uručio biskup Košić.

Misnom slavlju prethodio je susret vjeroučitelja u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.