Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Gradonačelnici Dumbović i Bakšić o problematici stanovanja doseljenih Hrvata iz BiH

O primjeni Zakona o područjima posebne državne skrbi

O primjeni Zakona o područjima posebne državne skrbi

Problematika stanovanja doseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine na području Gline i Petrinje bila je tema tiskovne konferencije, 17. rujna, na kojoj su sudjelovali petrinjski gradonačelnik, Darinko Dumbović i glinski gradonačelnik, Milan Bakšić.

O primjeni Zakona o područjima posebne državne skrbi i rješavanja stambenog zbrinjavanja korisnika koji su poslije okončanja Domovinskog rata naselili prostor Republike Hrvatske govorio je i Ivica Čavlović, predsjednik Udruge doseljenih Hrvata grada Gline:


No, ni zakoni nisu zauvijek pa se donose i novi:


Građani i državljani Republike Hrvatske koji žive na područjima Benkovca, Drniša, Gline, Gospića, Hrvatske Kostajnice, Knina, Karina Gornjeg, Lipika, Novske, Obrovca, Otočca, Pakraca, Petrinje, Slunja te županijama Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj, koje zakonsko rješenje izuzima od načina stjecanja vlasništva darovanjem, kako je to omogućeno korisnicima stambenog zbrinjavanja na ostalim područjima Republike Hrvatske, smatraju da su diskriminirani na području stanovanja, a temeljem njihovog društvenog položaja, odnosno socijalnog podrijetla.

Zbog nerazumijevanja u komunikaciji i pokušajima pronalaska rješenja, Udruga je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, radi ocjene zakonitosti odredbe Zakona o područjima posebne državne skrbi. Podršku inicijativi građana dali su gradonačelnik grada Gline, Milan Bakšić i gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović:


Gradonačelnik Gline, Milan Bakšić, izrazio je žaljenje što niti jedna institucija kojoj su se građani Udruge javili, nije odgovorila na njihova traženja očitovanja, ali i što su se na ovaj problem oglušili svi ostali gradonačelnici, načelnici pa i župani kojih se ova problematika itekako tiče. Oba gradonačelnika, zajedno s prisutnima, u ime Udruge te doseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine, složili su se kako će ovu problematiku itekako nastojati aktualizirati.


P1100002


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.