Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Kako se riješiti stresa? Donosimo vam 10 načina!

Kada smo pod stresom, hormoni poput kortizola preplave naš sistem te se želimo boriti ili pobjeći iz situacije odnosno srce nam brže kuca, dišemo teže, a naše krvne žile se sužavaju.

Kada smo pod stresom, hormoni poput kortizola preplave naš sistem te se želimo boriti ili pobjeći iz situacije odnosno srce nam brže kuca, dišemo teže, a naše krvne žile se sužavaju. I dok nam je to u predcivilizacijskom svijetu pomagalo da pobjegnemo od predatora i opasnih situacija, danas smo u različitoj poziciji. Naše tijelo, naime, ne razlikuje situaciju u kojoj nam prilazi medvjed od one u kojoj se živciramo zbog prometne gužve, a stres umjesto da nam pomogne pri bijegu danas pridonosi kroničnim stanjima poput glavobolje ili psihičkim zdravstvenim problemima poput depresije i anksioznih poremećaja.

Međutim, dobra je vijest da možemo raditi na tome da poništimo utjecaj stresa – ovo je deset načina  kako odmah otpustiti stres koje podupiru i znanstvenici:

1. Odite na 10-minutnu šetnju

Iako će vam bilo kakva šetnja pomoći da razbistrite glavu i podignete razinu endorfina, što smanjuje razinu hormona stresa razmislite o šetnji u parku ili nekom drugom području sa zelenilom što vam tijelo može staviti u stanje meditacije.

 

setnja

 

2. Duboko dišite

Oni koji prakticiraju jogu znaju da dah – poznat kao pranajama ili ”životna sila” igra važnu ulogu u njegovanju tijela, a medicinski znanstvenici se slažu.

3. Žvačite žvaku

Prema studiji iz 2008., žvakanje žvake može vam ublažiti tjeskobu, poboljšati budnost i smanjiti stres tijekom ”multitaskinga”.

4. Pogledajte viralni video

Smijeh je dobra tehnika za relaksaciju. Čak iako ne doživite neki video koji su vam poslali kao smiješan, samo očekivanje da on može biti takav zapravo će vam povećati razinu endorfina.

5. Pojedite bananu (ili krumpir)

Banana ili krumpir sadržavaju kalij, a kalij pomaže pri regulaciji krvnog tlaka koji se podiže dok smo pod stresom.

6. Slušajte glazbu

Iako klasična glazba ima posebno umirujući učinak, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvi tlak i smanjuje razinu hormona stresa, bilo koja glazba koju volite preplavit će vaš mozak neurokemikalijama od kojih se osjećate dobro poput dopamina.

 

stres 1

 

7. Udaljite se od ekrana

Prema studiji sveučilišta u Göteborgu neprekidno korištenje računala povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom kod žena, a korištenje računala kasno u noći sa stresom i kod muškaraca i kod žena. Stoga, pobrinite se da uzimate česte pauze tijekom korištenja računala te ga pokušajte isključiti barem sat vremena prije spavanja.

8. Kupite si biljku

Biljke vam mogu pomoći da se smirite

9. Poklopite slušalicu i isključite mobitel

Mobiteli izazivaju stres, a razgovaranje na taj način može podići i vaš krvi tlak.

10. Nađite se s najboljim prijateljem ili prijateljicom

Prijatelji nisu tu samo radi zabave. Naime, prema studiji koja je provedena na djeci vaši najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola, a psiholozi se slažu da isto vrijedi i za odrasle.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.