Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Muzej grada Petrinje uskoro postaje stvarnost

Petrinja u Registru zaštite dobara od lokalnog značaj ima više od 15 dobara

Stvaranje registra i popisa te zaštita kulturno- povijesne baštine na području grada Petrinje bila je tema sastanka petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i Ivane Miletić Čakširan, pročelnice konzervatorskog odjela u Sisku održanog 8. rujna u Maloj gradskoj vijećnici Grada Petrinje. Baština grada Petrinje konačno je došla na dnevni red i grad mora povratiti svoj nekadašnji izgled, čulo se na sastanku na kojem je utvrđen i redoslijed aktivnosti kojima bi se trebalo doći do tog cilja. Gradonačelnik Dumbović:

 

 

Iskustva su razmijenjena i sada je na Gradskom vijeću Grada Petrinje da donese odluku o postupku formiranja vlastitog Muzeja. Na području Sisačko- moslavačke županije, naime, postoje samo dva muzeja- onaj u Sisku i Muzej Moslavine. Samim time, cijelo područje Banovine ostalo je praktički nepokriveno institucijama koje bi vodile stručnu brigu o iznimno vrijednim i bogatim zbirkama kulturnih dobara kojima to područje obiluje.

Petrinja može biti uzor kako izgled grada u kratkom roku promijeniti i kako pametno dugoročno razmišljati, rekla je Miletić Čakširan:

 

 

Osim obnove kulturno povijesne cjeline, na sastanu je dogovoren i projekt obnove portala, odnosno ulaznih vrata građevine u gradu Petrinje, a što će Ministarstvo kulture snažno podržati:

 

 

Za sada, Ministarstvo je saniralo utvrdu Klinac i ona je otvorena turistima te je napravljen projekt prezentacije sa ciljem iščitavanja povijesti samog Klinca:

 

 

Na kraju sastanka, Miletić Čakširan je pohvalila Petrinju kao uzor u zaštiti dobara od lokalnog značaja ne samo u našoj županiji, već i u cijeloj državi:

 

 

Predložena zgrada u kojoj bi se trebao smjestiti budući Muzej grada Petrinje je zgrada Munjare.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.