Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Najveći projekt razminiranja u RH odvija se u Glinskoj Poljani

Vrijednost projekta je 91.3 milijuna kuna

Vrijednost projekta je 91.3 milijuna kuna

Obilaskom terena na području Glinske Poljane svečano je obilježen početak radova na projektima razminiranja.
Riječ je o četiri projekta razminiranja, ukupne vrijednosti 91 168 944.16 kuna, kojima će biti razminirano 13.4 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradova Siska, Petrinje i Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor. Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

 

photo 1

 

Razminiranjem ovih površina, nastavio je župan Žinić, u županiji će preostati još 80 km kvadratnih minski sumnjivog područja. Cilj nam je u što skorije vrijeme, do 2018. razminirati i to preostalo područje, završio je župan.

Na projektu razminiranja poljoprivredne površine na području Glinske Poljane sudjelovat će 20 ovlaštenih pravnih osoba- tvrtka Heksogen kao izvoditelj radova te 13 partnera i 6 podizvoditelja. Planirani kapaciteti su 178 pirotehničara, 10 strojeva za razminiranje i 4 para pasa. Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje objasnio je kako je područje Glinske Poljane najveći projekt razminiranja koji se trenutno provodi u Republici Hrvatskoj:

 

 

 

photo 3

 

 

 

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović ustvrdio je kako će ovaj projekt razminiranja stanovnicima petrinjskog područja donijeti višestruke koristi. „Ne radi se samo o sigurnosti ljudi, već i o tome da će kroz ovaj projekt biti zaposleno i nekoliko desetina Petrinjaca“:

 

 

 

photo 4

 

Trenutno je u Republici Hrvatskoj 496 četvornih kilometara minski sumnjivih područja koja se prostiru na deset hrvatskih županija. Kakvo je stanje u Sisačko- moslavačkoj županiji, objašnjava Dražen Jakopec

 

 

 

Od 1996. na području Sisačko- moslavačke županije stradalo je ukupno 114 ljudi od čega 38 smrtno, dok u posljednje 3 godine nije zabilježen slučaj sa smrtnim posljedicama.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.