Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Nama svakodnevica, njima uvreda: ovo nikada nemojte raditi u inozemstvu

Mnogo nama svakodnevnih postupaka mogu vas u inozemstvu dovesti u neugodnu poziciju i teško uvrijediti domaćina

Mnogo nama svakodnevnih postupaka mogu vas u inozemstvu dovesti u neugodnu poziciju i teško uvrijediti domaćina…

Napojnica – U Japanu i Južnoj Koreji napojnicu smatraju uvredom. Radnici duboko vjeruju da su dobro plaćeni te da dobro rade svoj posao. Njima ne treba novčani poticaj. Napojnicom vrijeđate njihov profesionalni ponos.

Sjediti na zadnjem sjedištu u taksiju – u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim dijelovima Irske, Škotske i Nizozemske smatra se nepristojnim, odnosno kao da taksista smatrate slugom.

Palac gore – Na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignuti srednji prst.

Smijanje otvorenih usta – U Japanu se ovakav smijeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Akademskih 15 minuta – Nama prihvatljivo kašnjenje se u Njemačkoj smatra se vrlo bezobraznim, jer to znači da ne cijenite tuđe vrijeme.

 

Late for Work1

 

Doći na vrijeme – s druge strane u Latinskoj Americi, osobito Argentini, nepisano je pravilo da se na večeru uvijek kasni. Dođete li u vrijeme kada vas je domaćin pozvao, vjerojatno ćete ga neugodno iznenaditi.

Jedna ruka u džepu – smatra se arogantnim u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

Otvaranje dara– u Kini i Indiji trganje ukrasnog papira pred darivateljem i otvaranje dara pokazatelj je gramzivosti.

 

poklon 1

 

 

 

Ispijanje tuđeg alkohola – U Norveškoj (te ponegdje drugdje u skandinavskim zemljama) je nepristojno piti ono što niste donijeli na zabavu.

Muški toples – u Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži.

Hrana izvan restorana ili kuće – Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, ili na radnom mjestu… u Ruandi i Japanu to se smatra neprihvatljivim.

Dodirivanje – Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili Bliskom istoku, vjerojatno ćete ga uvrijediti. Što se točno smatra osobni prostor varira od zemlje do zemlje. Primjerice, Amerikanci stoje puno bliže jedno drugome dok razgovaraju od Britanaca.

Pozdravljanje pitanjima – Naše “kako si, što radiš, što ima novo” u Nizozemskoji, npr., smatrat će zabadanjem nosa u tuđu privatnost.

Odbijanje hrane – Dok se u nekim dijelovima Hrvatske očekuje da prvo odbijete ponuđenu hranu prije nego što jedete (osobito u Zagorju u kojem postoji čitav ritaul nuđenja i odbijanja),  u Libanonu bi se zbog takvog poteza domaćini ozbiljno naljutili.

Uzimanje dara bez prethodnog odbijanja – S druge strane, u Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete dar prije nego što ga uzmete.

“Čišćenje” tanjura – Kada pojedete sve, obično znači da vam se obrok sviđa, štoviše mislite da tako dajete kompliment kuharu. No u Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da vam domaćin treba donijeti još hrane.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.