Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema „Prva pomoć i starenje stanovništva“

Cilj globalne akcije Svjetskog dana prve pomoći je usaditi važnost stručne hitne pomoći u slučaju nesreća i katastrofa, u javnu svijest. Datum obilježavanja prve pomoći pokrenut je 2000. godine na inicijativu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Od tada, provodi se u više od 150 zemalja diljem svijeta, svake druge subote u rujnu.

Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći, naglašava se važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske pomoći.

Budući je prva pomoć tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa, predviđenim aktivnostima se nastoji potaknuti građane na savjesno i odgovorno ponašanje, s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica od invaliditeta zbog iznenadnih bolesti i ozljeda.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, ove godine, Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema „Prva pomoć i starenje stanovništva“.

Cilj ove djelatnosti je kontinuiranom edukacijom osposobiti što veći broj građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama ozljeda i naglo nastupajućih bolesti, jer pravodobno i na pravilan način, pružena prva pomoć, smanjuje trajanje liječenja, sprječava ili ublažava invalidnost, a nerijetko spašava život.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) je više od 100 godina nositelj edukacije stanovništva iz prve pomoći, ali i najveći pružatelj pomoći na mjestima nesreća diljem svijeta.

U cilju još kvalitetnije edukacije iz prve pomoći, pokrenula je i „Globalnu inicijativu o prvoj pomoći 2014-2020“ čiji je cilj povećati broj osoba educiranih za pružanje prve pomoći i broj zajednica pripremljenih za spašavanje života u kriznim situacijama. Aktivnosti se provode pod motom „Prva pomoć za sve“.

Očekuje se da će 2020. godine biti 200 milijuna osoba osposobljenih na tečajevima prve pomoći koje će organizirati Crveni križ. Ova inicijativa nadopunit će aktivnosti koje se upravo provode unutar programa „Sigurna i pripremljena zajednica za odgovor na katastrofe“.

Ne znate pružiti prvu pomoć, a želite naučiti?

Želite obnoviti vaše dosadašnje znanje prve pomoći?

Uključite se, u skladu sa svojim interesima i potrebama, na jedan od ponuđenih tečajeva prve pomoći, u svojim općinskim, gradskim i županijskim društvima Crvenog križa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.