Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SPORT

Posjetili smo Streljački klub HVIDR-a Sisak

Našu ekipu ugostio je Tihomir Ilijević – tajnik, trener i veteranski prvak Hrvatske

Našu ekipu ugostio je Tihomir Ilijević - tajnik, trener i veteranski prvak Hrvatske

U prvoj ovosezonskoj sportskoj emisiji Suspenzor posjetili smo Streljački klub HVIDR-a Sisak. Našu ekipu ugostio je Tihomir Ilijević, tajnik, trener i veteranski prvak Hrvatske sa nedavno održanog državnog prvenstva za veterane u gađanju serijskom zračnom puškom.

Streljaštvo se razvilo kao plemićka vještina još u srednjem vijeku. U kratkim razdobljima bez ratnih događanja trebalo je nekako nadomjestiti potrebu natjecanja s oružjem, pa su se počeli organizirati turniri na kojima su pravo sudjelovanja imali samo oni plave krvi. Tako je streljaštvo sa svojim streljačkim klubovima ušlo u povijest kao prvi registrirani sport kojeg je čovjek izmislio. U Hrvatskoj je razvoj streljaštva kasnio za zapadnoeruropskim zemljama, a najstarija streljana u našoj državi je, vjerovali ili ne, ona u Sisku izgrađena 1845. godine. Gdje se točno nalazila, nismo uspjeli saznati, ali zato znamo da počeci streljačkog kluba HVIDR-a Sisak pravno sežu u 1955. godinu:



Streljaštvo nije masovni sport, medijska praćenost nije ni približna onoj u nogometu, košarci ili tenisu. To je jedan od onih sportova koji teško dolaze do publike, ali i sudionika:



Tihomir Ilijević s našom novinarkom Natašom Sladeček


Vječno pitanje; tko je bolji – žene ili muškarci i ovdje se mora postaviti. Razliku između spolova primjetio je i trener Ilijević:



Streljački klub HVIDRA Sisak dijeli prostorije za trening s još dva streličarska kluba tako da su treninzi tjedno organizirani tri puta što je, obzirom na broj članova i zahtjevnost natjecanja, premalo:



Trenutno, najbolje rezultate ostvaruje ženska seniorska ekipa kluba koja se zadnjih nekoliko godina natječe u prvoj A ligi te se najveći dio rada i truda usmjerava na njih:



Već se na prvi pogled vidi da određeni preduvjeti za bavljenje ovim sportom moraju postojati. Koji su to uvjeti?




Streljaštvo nije sport snage, bar ne one fizičke. Ipak, kondicijska priprema prije treninga i natjecanja postoji i ona se obavezno mora proći:



Specijalizirane vježbe su one koje mogu donijeti prevagu u pripremljenosti natjecatelja:



Hrvatska posljednjih desetak godina u streljaštvu, prije svega na Olimpijskim igrama, bilježi stalne uspjehe:



Osobe s jednim ili višestrukim tjelesnim hendikepom, za razliku od brojnih drugih sportova, u streljaštvu nisu automatski isključene iz njega. U Streljačkom klubu Hvidra Sisak tako treniraju i gluhe te osobe s tjelesnim invaliditetom:



P1090576


Kako bi Ilijević opisao streljaštvo nekome tko uopće nema iskustva s tim sportom?



Streljaštvo ima nekoliko kategorija – puška, pištolj i zračna puška. Posljednja, kategorija zračnih pušaka je kategorija koju uglavnom trenira Ilijević, a ovo zračno oružje dolazi u dvije vrste:



Streljaštvo je skup sport, a u hrvatskim je uvjetima još i skuplji:



Pri kraju ćemo se vratiti na početak priče. Osim što je od ove godine veteranski prvak države, Tihomir Ilijević je i nositelj državnog rekorda kojeg nije moguće srušiti iz jednostavnog razloga što kategorija u kojoj je rekord postavljen više ne postoji. Pa što je to u streljaštvu što ga toliko dugo i čvrsto drži u njemu?



Nataša Acs


Nataša Acs kao natjecateljica aktivno se bavi streljaštvom već pet godina, a srednjoškolka Nikolina Knežić četiri. Za kraj smo ostavili njihove dojmove.



Nikolina Knežić



Prvi ovosezonski Suspenzor realizirali su: Nataša Sladeček, Leo Merzel i Ivor Furlan. Suspenzor slušajte ponedjeljkom od 16.10 sati!


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.